Elke dag sluiten twee cafés in Vlaanderen de deuren

ShutterStock
Het afgelopen jaar hebben maar liefst 597 cafés in Vlaanderen de deuren gesloten. De daling van het aantal cafés is al langer aan de gang, maar heeft zich nu plots scherper doorgezet. Onder meer het rookverbod en het toenemende aantal alcohol­controles zouden een rol spelen.

Dat meldt Het Nieuwsblad. "Midden jaren 90 waren er nog 18.000 cafés. Een kwarteeuw later blijft daar minder dan de helft van over: 8.984", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Forser

De daling zette zich het afgelopen jaar plots veel forser én overal in Vlaanderen door. West-Vlaanderen verloor 129 cafés, Oost-Vlaanderen 151, Antwerpen 113, Limburg 125, Vlaams-Brabant 79, blijkt uit gegevens van Statbel en het onderzoeksbureau Graydon, die Horeca Vlaanderen opvroeg.


"De samenleving verandert, dat voelt de horecasector ook. Het rookverbod en het feit dat mensen nu een gewijzigde kijk hebben op alcoholgebruik, doet minder mensen naar bars trekken. Jongeren drinken ook vaker thuis vóór ze uitgaan", verklaart De Caluwe. 

Op café gaan past gewoon minder in ons leven dan vroeger, bevestigt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Toen ging je op café en zaten daar altijd mensen die je kende. Of bleef je op vrijdag na het werk om na te praten met collega's. Dat doen we niet meer: nu moeten we snel naar huis, want daar wachten allerlei taken en activiteiten.”

ShutterStock49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  Het enigste wat het cafebezoek heeft doen kelderen is het rookverbod. Echter aan het verlies van overheidsinkomsten hierop en de groei van uitgaven aan meer werklozen betalen nu ook de niet-rokers mee. Maar ja, zij willen dat niemand rookt!

 • Robert DE REU

  Ben al 10 tallen jaren niet meer op cafe geweest ( inde jaren 60 en 70 kwam ik er heel vaak en veel plezier gehad ), wat kan je de dag van vandaag nog doen op cafe, duur, ben roker dus zegt genoeg, en als je ook maar een paar pintjes drinkt staat je voor de Politierechter, nee bedankt drink thuis savonds wel bij de TV enkele glaasjes wijn, nog zo gezellig en veilig.

 • Marc LInden

  te hoge prijzen en slechte service in horeca zaken in het algemeen. Ook kappers en soortgelijke zaken vragen veel te veel geld voor dat wat ze doen. Was juist in Waremme (Borgworm). Kapper voor vrouwen, wassen, knippen, föhnen en producten 21 euro en een tas koffie. Was ondertussen koffie gaan drinken met een cognac 3 euro voor alles. Probeer eens in Vlaanderen??

 • Freddy De Vos

  De meeste café's zijn dieven! Sommige vragen €2,50 of meer voor een glas cola!

 • Jef Lois

  Normaal ze maken hun eigen cafe kapot met hun ongeziene prijzen. Hier in ons dorp is een café waar je een pint drinkt aan 1 € en een Leffe en Duvel aan 1,6 € en die café zit alle dagen van in de voor middag tot in de nacht stamp vol er komen werkmensen en mensen in maatpak. Hoe kan het dat dergelijke zaak kan leven en anderen voor een Duvel bijna 4€ vragen. Hebzucht dat is alles;