Elke dag 5 slachtoffers van arbeidsongeval niet erkend

Illustratiebeeld.
Copyright : Geert De Rycke Illustratiebeeld.
Bijna 2.000 slachtoffers van een arbeidsongeval - 5 per dag - hebben vorig jaar van de verzekeraar onterecht het deksel op de neus gekregen. De christelijke vakbond ACV vraagt dat - wanneer de verzekeraar weigert een arbeids­ongeval te erkennen - de overheid telkens controleert of dat wel terecht gebeurde. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag.

Verzekeraars weigerden vorig jaar meer dan 21.000 arbeidsongevallen in de privé­sector te erkennen, wat betekent dat het slachtoffer in dat geval geen vergoeding krijgt uitbetaald.

ACV pleit voor een betere controle op die beslissingen. Nu houdt Fedris - het federale agentschap voor beroepsrisico's - enkel steekproeven. "De resultaten zijn niettemin veelbetekenend. In één op de tien gevallen moest de verzekeraar na zo'n controle van Fedris het arbeidsongeval toch ­erkennen", verklaart Herman Fonck van ACV. Dat betekent volgens de vakbond concreet dat vorig jaar bijna 2.000 slachtoffers van een ­arbeidsongeval onterecht geen erkenning ­kregen, of zo'n 5 gevallen per dag.

Volgens Assuralia, de federatie van verzekeraars, voorziet de wet voldoende waarborgen voor werknemers om bij een weigering verzet aan te tekenen. "Zo draaien verzekeraars altijd op voor de gemaakte gerechtskosten, ook wanneer ze in hun gelijk worden ­gesteld", klinkt het.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sandra Peeters

  En niet enkel de ongevallen zijn een probleem. De meesten die een fysieke job doen zijn tegen hun 40ste op. Rug erdoor e.d. maar in tegenstelling tot onze ouders geven ze ons geen aangepast jobke of kunnen we evenmin op invaliditeit en kunnen wij niet op ons 50-55 met pensioen. Nee wij moeten daarna nog minstens 25-30 jaar werken. Maar hoe?

 • Walter De Weirdt

  Guido Vangeel,dij mij is er 1/3de afgegaan vanaf ik met pensioen ben gegaan...alsof je vanaf dan minder waard bent omdat je niet meer in het arbeidscircuit zit, inderdaad,bedankt Belgische staat want van mijn belastingsaangifte gaat geen 1/3de af!!

 • Walter De Weirdt

  Guido Vangeel,dij mij is er 1/3de afgegaan vanaf ik met pensioen ben gegaan...alsof je vanaf dan minder waard bent omdat je niet meer in het arbeidscircuit zit, inderdaad,bedankt Belgische staat want van mijn belastingsaangifte gaat geen 1/3de af!!

 • shelly truffel

  Verzekeringen, als de klant moet betalen, geen probleem, maar als de verzekeringen moeten betalen, dan tellen de kleine lettertjes, en doen ze alles voor er maar vanaf te komen. De directies moeten toch een goede verloning hebben, en natuurlijk ook de snoepreisjes voor hun agenten. Verzekeringen een noodzakelijk kwaad, en juist de verzekeringen procederen zolang op hoop dat hun klant sterft van miserie.

 • Maurice De Roose

  22 jaar na een ernstig arbeidsongeval (april 1998) , nog steeds geen vergoeding . Ook al wordt het erkend , experten die voor de verzekeringen werken , laten dan in mijn geval mij voor alle medische kosten vanaf 1 januari 2000 opdraaien . Onrecht viert hoogtij in België en dit met medeweten van politici .