Elke dag 2 agenten arbeidsongeschikt door agressie

Photo News
Elke dag raken twee agenten arbeidsongeschikt tijdens een interventie. “Het geweld wordt steeds driester”, zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. “Vroeger kregen we een duwtje, nu gaan ze ons te lijf met een tafelpoot.

Vorig jaar werden 11.865 feiten van geweld tegen de politie geregistreerd, goed voor 32 per dag. Dat blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken. In zo’n 6.000 gevallen gaat het om smaad of weerspannigheid, maar er komt ook vaak fysiek geweld bij kijken.

In 800 gevallen waren de betrokken politiemensen één of meerdere dagen arbeidsongeschikt. “En de meerderheid van de gevallen wordt niet eens geregistreerd, want er wordt toch geen gevolg aan gegeven”, aldus vakbondsman Houssin.

Na de rellen in Anderlecht begin april en de uit de hand gelopen Black Lives Matter-betoging eisen de agenten actie van de politiek. “Elke dag vallen er slachtoffers, maar straffen blijven uit.” Vanaf 7 juli staan er hoorzittingen gepland in de commissie Binnenlandse Zaken over het geweld tegen de politie. Minister Pieter De Crem (CD&V) pleitte eerder al voor “nultolerantie bij elk feit van geweld”.

Houssin wil veroordelingen in de rechtbank zien: “Wie iemand op het hoofd trapt, moet worden vervolgd voor poging doodslag”. Lees het hele verhaal in onze abonneezone. Proef nu 4 weken gratis.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bert pare

  Ze moeten dit wel ondergaan of die geitenwollen sokken breiers staan weer op straat en worden nog verdedigd en bijgestaan door een aantal politici.

 • pascal de bruycker

  @HUGO Wils : dat is het juist , dergelijke praktijken mogen niet meer , want anders gaat men weer protesteren omwille van " politiegeweld ...en dan als het nog kan van racisme...het wordt stilaan de wereld voor de grootste roepers , een normale maatschappij is het niet meer . Mede te danken aan politiek , media en normvervaging op alle echelons .

 • luc verriest

  11865 gevallen van agressie tegenover de politie, 32 gevallen per dag, het merendeel onbestraft. Maar er wordt enkel betoogd tegen politiegeweld, en ook de pers focust enkel op geweld door de politie. Dank u, politici, dank u pers!

 • John Collart

  Respect wel maar ze zoeken het soms ook zelf dus als je kiest voor deze job moet je tegen iets kunnen.

 • Gilles Standaert

  ze spreken al 20 jaar over nul tolerantie tov geweld tegen hulpdiensten en politie. En er is nog altijd niets veranderd, behalve dan dat criminelen nog sneller vrij zijn.