Elio Di Rupo staat allerlaatste op lijst maar wil toch burgemeester blijven als hij meeste stemmen haalt

Photo News
PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt opnieuw burgemeester van Bergen als zijn partij het hoogste aantal stemmen haalt en hij zich ontpopt tot stemmenkampioen op die lijst. Dat zegt hij op de lokale radiozender Sud Radio.

In Wallonië gelden voor de aanduiding van de burgemeester andere regels dan in Vlaanderen. De burgemeester wordt de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste partij binnen de coalitie. 

Di Rupo is momenteel nog burgervader in Bergen, maar staat bij de verkiezingen op de laatste plaats van de PS-lijst. De eerste plaats op de lijst wordt ingenomen door Nicolas Martin.

En als hij de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, dan blijft Di Rupo burgemeester. "Dat is de wet. Ik zeg niet dat ik in de arena stap om de meeste stemmen te halen, maar mocht blijken dat ik er meer haal, dan is er geen discussie en zal ik de functie opnemen", legt Di Rupo uit. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Peeters

  De beste premier van de laatste jaren. Spijtig dat hij geen Vlaming is dan waren we onmiddellijk van kabouter Bourgeois af.

 • Tom Dossche

  Schitterende man, ik zou hem liever weer eerste minister zien worden. Toen hadden wij het veel beter.

 • maurice snelders

  Dat is een utopie om dat in Vlaanderen in te voeren Nancy. Dat zou immers betekenen dat op vele plaatsen een VB burgemeester de sjerp krijgt en daarmee het CORDON opgeheven wordt. En dat willen de tradies niet

 • danny janssens

  Is de meest democratische manier.......diegene met de meeste stemmen wordt burgermeester.

 • Gerrit Goossens

  Kleine nuance: wie meest voorkeurstemmen krijgt van de grootste partij in de meerderheidscoalitie, die wordt burgemeester in Wallonië. Inderdaad een eerlijker systeem, maar het is niet zo dat wie het hoogste aantal voorkeurstemmen haalt van alle kandidaten automatisch burgemeester wordt.