Elio Di Rupo (PS): “Heisa over federale regering met Vlaamse minderheid is ridicuul”

De uitspraak van PS-voorzitter Elio Di Rupo dat zijn voorkeur uitgaat naar een federale coalitie zonder Vlaamse meerderheid, blijft hem achtervolgen. Gisteren zette hij de puntjes evenwel op de i. “Dat is een storm in een glas water. Ik heb alleen geantwoord op de vraag van een journalist”, zei hij in ‘Terzake’.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Een reporter van de RTBF vroeg maandag aan Di Rupo of hij bereid zou zijn een federale regering te vormen zonder meerderheid langs Vlaamse kant. Het PS-boegbeeld antwoordde dat hij daar wel een oplossing in zag. Hij sprak vervolgens zijn duidelijke voorkeur uit voor een coalitie met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a. Een Vlaamse minderheidsregering dus, zonder de grootste partij N-VA.

Jambon: “Ondenkbaar”

De uitspraak deed verschillende N-VA-politici steigeren. Voor Theo Francken kan een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant absoluut niet. Kandidaat-premier Jan Jambon noemde zoiets “ondenkbaar”. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zei een Vlaamse meerderheid te willen. De liberalen zien een federale coalitie zonder Vlaamse meerderheid evenmin zitten.

Nadat verschillende Vlaamse partijen Di Rupo’s favoriete bestuursscenario van tafel veegden, werd de PS-voorzitter gisteren in ‘Terzake’ opnieuw met zijn uitspraak geconfronteerd.

Di Rupo: “Storm in glas water” 

“Het is heel duidelijk. Dat is een storm in een glas water. Ik heb alleen geantwoord op een vraag van een journalist. Het gaat niet om ‘een verklaring van Di Rupo’, maar enkel om een antwoord. Ik ben verbaasd om te zien hoeveel commentaar daarop gekomen is. Van politicologen, journalisten, politici,... Dat is zinloos. Ridicuul”, besloot hij. 
179 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gaston wauters

  Werner Gielis,uw stelling dat Walen maar met 2/3 van de Vlamingen zijn klopt allang niet meer.Franstaligen vindt men meer en meer over het gehele grondgebied van België.Vooral de Vlaamse gemeenten worden getroffen.Corridors als Linkebeek,Wemmel en Bever zijn al helemaal verfranst.Hoogtijd dus om het systeem van zetelverdeling te herzien.

 • Norbert Bauwens

  Confederatie is de beste oplossing. Ieder kookt zijn eigen potje, dus gedaan voor de Walen om bij ons mee aan tafel te schuiven en daarna te zeggen dat het niet lekker was.

 • Werner Gielis

  de walen zijn ook maar met 2/3 van de Vlamingen ca 4miljoen tegen 6 miljoen, dus is het toch normaal dat ze minder zetels krijgen, dat is toch democratie

 • Paul Van den Bruel

  Hoe men het draait of keert, geen enkele partij is bereid om te regeren zonder meerderheid, niet langs waalse noch langs vlaamse kant. Dan blijft er enkel een scheiding over want nieuwe verkiezingen zullen m.i niets veranderen, tenzij dat de extreem vlaamse en waalse partijen nog zullen groeien, wat de regeringsvorm nog moeilijker zal maken.

 • LUC HUON

  Kijk mijnheer Denil, het enige waar de Walen bang voor zijn is het dichtdraaien van de geldkraan. In die context zullen ze zeker niet lachen met BDW, niet spreken van een verzwakte Vlaamse rechterzijde en zeker niet aansturen op nieuwe verkiezingen. Als NVA en VB ooit boven de 50% komen in Vlaanderen ontploft het ganse boeltje. Niet dat ik er op zit te wachten maar de Walen zeker niet, communisten zonder geld dat is pas een probleem.