Elf meisjes mogen toch hoofddoek dragen in scholen Maasmechelen

ANP
Elf meisjes uit twee middelbare scholen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in Maasmechelen mogen hun hoofddoek blijven dragen op school. Dat heeft de rechter in Tongeren beslist. De ouders van de meisjes waren een petitie begonnen, maar kregen aanvankelijk geen gehoor bij de directie. GO! kan nog beroep aantekenen.

In 2013 voerde het GO! een verbod in op levensbeschouwelijke tekens, waaronder de hoofddoek. Het Atheneum Maasland en de Nikola Tesla-middenschool in het Limburgse Maasmechelen volgden, in lijn met de GO!-richtlijn. De voorbije jaren hanteerden beide scholen wel een uitdoofbeleid. De hoofddoek werd nog een tijdje gedoogd, maar sinds vorig jaar geldt er een algemeen verbod. Elf ouders legden zich niet neer bij die beslissing en trokken naar de rechter. Enkele meisjes zijn intussen van school veranderd.

Volgens de advocaten van de ouders en meisjes gaat het schoolreglement in tegen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat godsdienstvrijheid garandeert. De advocaten van de scholenkoepel stelden dat een verbod onder voorwaarden kan en dat het geen invloed heeft op de geloofsovertuiging van de jongeren. Zo moet het verbod onder meer de gelijkheid tussen jongens en meisjes bevorderen.

Geen bekeringsdrang

De rechter in Tongeren beslist nu dus anders. Wanneer een school problemen vaststelt of er bekeringsdrang is op het schoolplein, mag het alleen dan een hoofddoekenverbod invoeren. Volgens de rechtbank zijn er echter geen problemen en dus mogen de meisjes met een hoofddoek naar school. 

Het algemeen hoofddoekenverbod wordt niet afgeschaft, want die bevoegdheid heeft de rechtbank niet. Evenmin wordt het schoolreglement gewijzigd. Leerlingen die momenteel schoollopen in Scholengroep Maasland en geen hoofddoek dragen, mogen dat niet automatisch sinds vandaag. Daarvoor moeten ze ook eerst langs de rechtbank.

Het GO! bekijkt nu welke stappen het kan nemen. "We gaan het vonnis van de rechtbank nu in alle rust bekijken en analyseren", zegt woordvoerster Johanna Laurent in een reactie. "De Raad van het GO! zal zich hier zo spoedig mogelijk over buigen."
644 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erwin Ruelens

  Leve de vooruitgang !

 • Sanane Bokye

  Lan waar is jullie respect gebleven tegenover ons moslims?

 • Dirk Sablien

  Nog een beetje en de vrouwen hier zullen ook verplicht een hoofddoek moeten dragen en wij als mannen naar het avondgebed e.d.moeten, binnenkort noemt ons apelandje Belgistan, neen bedankt ! Als alles goed mee zit ben ik hier weg binnen 4 jaar.

 • guido Bervoets

  Ik kan mij zelfs perfect inbeelden dat het het verbieden van de hoofddoek een aantrekkingskracht uitoefent op jonge meisjes om het dan net wel te doen. Toen ik puber was contesteerde ik ook tegen alles en deed net wat ik eigenlijk niet mocht. Het toelaten van een hoofddoek zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben.

 • Rik Vang

  Er komt een tijd dan slaat Guido Bervoets een record modderfiguur, alleen kan dan niemand meer ermee lachen! Dan is het :"Operatie gelukt, Patient overleden" Succes voor rood en groen en heel europa bruin en onder de knoet van de islam! Eens zien wat er dan verstaan wordt onder jouw "gezamelijke oplossing"