Elektriciteitsprijs crashte door zonnig Pinksterweekend

PHOTO_NEWS
Door overaanbod van zonne- en windenergie tijdens het afgelopen Pinksterweekend lag de elektriciteitsprijs op de markt tot vijf keer lager dan normaal. Dat zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Consumenten zullen de prijsdaling niet meteen merken in hun factuur, maar de minister pleit ervoor dat te veranderen. Daarvoor is onder meer een slim net nodig.

Het afgelopen weekend produceerden onze zonnepanelen en windmolens zoveel energie, dat de overschot in allerlijl naar Frankrijk moest worden uitgevoerd om een panne te vermijden. Van den Bossche erkent dat er een manier moet komen om een prijsvoordeel op de markt rechtstreeks aan de verbruiker door te rekenen.

Toekomstproblemen
CD&V Kamerlid Bothuyne merkt op dat het probleem in de toekomst enkel groter zal worden. "We willen steeds meer groene stroom. Het risico op een black-out wordt dus steeds reëler."

Volgens Van den Bossche moet ons productiepark flexibeler worden. "Een kerncentrale kan niet zomaar worden uitgeschakeld. Bij gascentrales kan dat wel."

De minister gaat aan staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet duidelijkheid vragen over de uitstap uit kernenergie. Op korte termijn is een slimme interconnectie met Nederland, dat veel gascentrales heeft, een oplossing. N-VA ziet dat anders: een nieuw kerncentrale en de oudere langer openhouden is voor hen de oplossing om pannes te vermijden.