Electrabel is plannen van bunker Tihange 3 kwijt: "Amateurisme of misdrijf"

Electrabel vindt de plannen van de bunker van de kerncentrale Tihange 3 niet meer terug. Voor Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet is het duidelijk: "Ik zie maar twee mogelijkheden", zegt hij. "Of het gaat om amateurisme, of er is destijds een misdrijf gepleegd."
AFP Electrabel vindt de plannen van de bunker van de kerncentrale Tihange 3 niet meer terug. Voor Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet is het duidelijk: "Ik zie maar twee mogelijkheden", zegt hij. "Of het gaat om amateurisme, of er is destijds een misdrijf gepleegd."
Electrabel vindt de plannen van de bunker van de kerncentrale Tihange 3 niet meer terug. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag. De kerncentrale ligt stil sinds in het gewapend beton van de bunker - een gebouw in het niet-nucleaire gedeelte waarin de back-upsystemen zijn ondergebracht - fouten werden vastgesteld.

"Electrabel is momenteel niet in staat om aan de veiligheidsinstantie, zoals door haar gevraagd, de plannen 'as built' (zoals gebouwd, nvdr.) van de bunker van Tihange 3 te leveren. De plannen 'certified for construction' (CFC) doen daarom dienst als plannen as built en vermelden geen anomalieën", antwoordt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet.

"Amateurisme of misdrijf"

"Ik zie maar twee mogelijkheden", zegt Nollet in de kranten van Sudpresse. "Of het gaat om amateurisme, of er is destijds een misdrijf gepleegd."

Heropstart

Bij de nucleaire waakhond FANC luidt het dat de problemen met archivering van documenten van geen tel zijn. "Het enige wat voor ons telt is of de weerstand van het gebouw (bijvoorbeeld bij een vliegtuiginslag, red.) voldoende is", zegt communicatiedirecteur Erik Hulsbosch. Pas als daar zekerheid over is, wordt groen licht gegeven voor de heropstart van Tihange 3. "Het FANC voelt zich hierbij door geen enkele timing gebonden."

"Er werd niets verloren"

In een korte reactie laat Electrabel weten dat het bedrijf de plannen "certified for construction" in het bezit heeft. "We hebben de originele gecertificeerde plannen op basis waarvan de bouw werd gerealiseerd in ons bezit", dixit de woordvoerster. Het bedrijf verzamelt nu alle gegevens die nodig zijn voor de analyses en berekeningen in navolging van de ontdekking van de anomalieën. "We stellen een dossier op voor het FANC om te bepalen of het gebouw conform de veiligheidseisen is." Volgens de woordvoerster "werd er niets verloren", "we bouwen het geheel terug op, het dossier, de verschillende elementen, de plannen, de schema's".

Engie Electrabel heeft 30 september vooropgesteld als datum waarop de centrale heropgestart kan worden, maar dat kan dus nog veranderen.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  En de woordvoerster heeft weer een kutsmoesje....het is niet essentieel we kunnen vooruit. Maar wat bij een ramp juffrouw? Dan moet je alle blauwdrukken op tafel kunnen leggen om de situatie te kunnen overzien. En zo heb je een onderste steen die blijft liggen waar hij ligt. In Nederland barst het van zulke stenen.

 • Geert Tamsyn

  Frits Vandenberge, het gaat hier om het gebouw met de back-up systemen, die in werking treden als de primaire systemen het laten afweten, in noodsituaties dus. En dus wel degelijk zeer belangrijk.

 • werner cerisier

  Net als het olielek. De daders zullen nooit gevonden worden.

 • Ronny Ooijen

  Frits Vandenberge,kernenergie,het goedkoopste? De 2 kerncentrales in aanbouw in Hinkley Point kosten 64 miljard euro voor een totaal van 3300 MW (7% van de totale elektriciteitsbehoefte).Dat kan zoals in Flamanville of Finland het geval is,nog met vele miljarden euro's oplopen.De kostprijs per MW bedragen twee keer meer dan die van offshore wind en ruim vier keer dan die van zonne-energie en wind op land.

 • Jan Boden

  De socialisten hebben die plannen destijds doen verdwijnen omdat heel dat dossier geen daglicht kon verdragen.