Electrabel en overheid hebben conflict over 22 miljoen euro

Photo News
Al jaren loopt een conflict tussen de federale overheid en Electrabel over een windmolenpark op de zee dat na verschillende procedures over de vergunning niet meer gebouwd kon worden. Gerechtsdeskundigen hebben de schadeclaim onlangs begroot op 22 miljoen euro, zo meldt Le Soir.

In 2002 vormden energiebedrijf Electrabel en baggeraar Jan De Nul de joint venture Seanergy om windmolens te installeren op de Noordzee, voor de kust van Knokke. Het bedrijf had de nodige vergunningen op zak om het eerste offshorepark van het land te bouwen, goed voor een bedrag van 225 miljoen euro.
Maar na een klacht van een bewoonster van de zeedijk in Knokke, annuleerde de Raad van State de vergunning in maart 2003. Die beslissing werd twee jaar later door diezelfde Raad van State alweer teruggedraaid.

Daarmee was de kous nog niet af. De toenmalige regering besliste vervolgens om de vergunning die drie jaar eerder was toegekend, in te trekken. Er was een geschiktere site voor windmolens in zee gevonden. Sindsdien volgden de gerechtelijke procedures zich op.

Le Soir ontdekte in het jaarverslag ,dat Seanergy indiende bij de Nationale Bank, dat experts hun eindverslag over de schadevergoedingen inmiddels rond hebben. Voor Electrabel, Jan De Nul en Seanergy hebben ze de schadeclaim begroot op 21,9 miljoen euro. Die van de onderaannemers komt op 2,8 miljoen euro. 

De procedure kan nu voortgezet worden. De pleidooien zijn gepland voor eind 2019.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Zet het al maar in de begroting, anders is hdt gat weer te groot. Top politici zijn we rijk.

 • cor vermonden

  Zou het dan toch alleen maar de moeder zijn van Johan Vande Lanotte zijn die gebruikt(mis) wordt of wil hem weer opvallen om te kunnen blijven rijkelijk graaien.

 • Dan Midden

  en zo komen we aan 28 miljard per jaar aan geld dat ons land jaarlijks verknoeit! Ging NVA dit niet veranderen?

 • HUBERT VANHOVE

  De raad van state geeft klaagster gelijk twee jaar later draait ze haar beslissing om maar vind iemand van de toenmalige regering plots een betere plaats maar een contract is een contract dus laat de regering maar de schadevergoeding betalen

 • Gustave De Greve

  Vergunningen worden toegekend, bezwaren worden onder de mat geveegd, ( al weegt het "bezwaar" hier wel héél licht); het niet behoorlijk functioneren van de "overheid" kost ons dus 22 miljoen. Moet kunnen, vooral heel stil houden in tijden van verkiezingen; dus zal ook deze zaak,zoals Arco, over de verkiezingen heen getild worden. We hebben dus het politiek personeel dat we verkozen hebben.