Electrabel bevestigt onbeschikbaarheid van 3 kerncentrales volgende winter

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
Engie Electrabel bevestigt dat drie van de zeven kernreactoren volgende winter niet beschikbaar zullen zijn. Dat blijkt uit een nieuwe planning die de kerncentrale-uitbater overmaakte aan energieminister Marie Christine Marghem en aan hoogspanningsbeheerder Elia.

Volgens de nieuwe planning zal Doel 1 niet langer beschikbaar zijn vanaf oktober 2019 tot halfweg mei 2020. Doel 2 zal niet meer werken vanaf eind september 2019 tot april 2020, en Tihange 1 is onbeschikbaar vanaf april 2019, en dat tot midden februari 2020.

Eerder had Engie Electrabel al gewaarschuwd dat ons land het volgende winter met drie kernreactoren minder zal moeten doen, in het kader van werken voor de levensduurverlenging (tot 2025) van de centrales. 

4.000 megawatt

Anderzijds zullen de grootste kerncentrales (Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3) volgende winter operationeel zijn en 4.000 megawatt aan elektriciteit leveren.

Electrabel informeerde de minister en Elia over de planning van de onderhoudsstilstanden tot 2022. "Het tijdig en transparant communiceren van de aangepaste planning, geeft namelijk aan de betrokken autoriteiten de mogelijkheid om de nodige pistes en mogelijkheden te bepalen om de bevoorradingszekerheid de komende winters te garanderen", klinkt het. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederik Minsart

  Foefkes om de prijs tege het eind van het jaar weer de prijzen op te drijven! Alle drie samen? En weer tijdens de winter? Het moment dat de meeste groepsaankomen doorgaan? En Ze kunnen dat toevallig niet verspreiden voor en na de winter? Hoe lang voor de mensen die vuil spelletjes door prikken? ✌️

 • Matt Casters

  En dan zijn er mensen die nog meer van die rommel willen bouwen. Elk excuus is goed om ze plat te leggen omdat kernenergie gewoon te duur is geworden voor Electrabel nu de echte kosten worden doorgerekend. Het idee dat een kerncentrale een stabiele basis is voor de energievoorziening is bij deze ook volledig ontkracht.

 • Gerda Vetmuylle

  Dat is geen standaard onderhoud zoals aan een oude 2CV van 1977, maar onder andere uranium die moet aangekocht worden, wie gaat dat betalen ? Het is wel dankzij de hardnekkigheid van Nva dat deze rekening op ons bord komt, maar ik geloof dat sommigen het nog steeds niet vatten. Er moet inderdaad duidelijkheid komen, niet zoals vorige keer, sluiten en dan terugkeren op je woord, dat kostte miljarden aan onderhoud, en nu is het wéér van dat ?

 • Marc Moesen

  Onderhoud plannen in de zomer. Maar het wordt dringend tijd om nieuwe kerncentrales te bouwen zolang er niet voldoende alternatieve energie uit zon, wind en water voorhanden is. Het is de enige manier om voldoende elektriciteit te hebben aan lagere prijzen en toch te voldoen aan de Co2 normen.

 • linda sleyp

  Plan het onderhoud op verschillende momenten dan is er geen probleem.