Einde lijkt nabij voor informateurs Vande Lanotte en Reynders: “Het stopt maandag”

Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.
Tim Dirven Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.
De opdracht van de federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) zal maandag stoppen. Dat bevestigt een bron dicht bij de informateurs aan De Morgen en aan persagentschap Belga. De twee zouden hebben vastgesteld dat ze PS en N-VA niet dichter bij elkaar kunnen brengen. Volgens een andere bron is het nieuws echter voorbarig en werkt het duo gewoon voort. Ook de woordvoerder van Reynders ontkent in alle toonaarden.

“Het stopt maandag”, citeert De Morgen een goedgeplaatste bron. Dan moeten Reynders en Vande Lanotte bij de koning voor een derde keer verslag uitbrengen van hun informatieronde. Daar zullen ze aangeven dat ze er niet uitraken, nog volgens die goedgeplaatste bron. De informateurs geven hun opdracht dan terug. Maar elders klinkt het een pak minder affirmatief. Het wordt dus koffiedik kijken wat het Paleis maandag zal communiceren na het onderhoud van de koning met Vande Lanotte en Reynders. Het einde van hun opdracht of het begin van iets nieuws? 

Reynders en Vande Lanotte kregen van de koning de opdracht om het speelveld te verkennen en op zoek te gaan naar mogelijkheden voor een nieuwe federale regering. Maar na de verkiezingen van 26 mei liggen de kaarten bijzonder moeilijk. In Vlaanderen was er een ruk naar rechts met grote winst voor het Vlaams Belang, terwijl Wallonië overwegend links stemde. PS en N-VA kwamen als grootste partijen uit de bus in de twee landsdelen, maar zij staan diametraal tegenover elkaar in hun toekomstvisie voor het land.

Geen toenadering PS en N-VA

Op zeker moment zullen die partijen elkaar niettemin in de ogen moeten kijken. Maar Vande Lanotte en Reynders zijn er tot nu toe niet in geslaagd om dat scenario dichterbij te brengen. N-VA wil wel praten met de PS, maar dan moet een grote staatshervorming richting confederalisme op tafel komen. De partij van Elio Di Rupo gaf intussen aan elk gesprek met N-VA te weigeren, zo bleek vanmorgen nog eens. Bij N-VA noemde Theo Francken dat openlijk “onbegrijpelijk”. “Hoe kan je structurele oplossingen vinden, als men niet eens het gesprek wenst aan te gaan? Niet willen praten met elkaar is de intellectuele nederlaag toegeven.” 

De federale impasse is daardoor compleet. Dat heeft ook gevolgen voor de regionale formaties, want daar wordt afwachtend gekeken naar het federale niveau. Op Vlaams niveau zou de N-VA de komende dagen daarom toch een versnelling hoger willen schakelen.

De opdracht van de Reynders en Vande Lanotte startte op 30 mei. Een week later werd al een tussentijds verslag gegeven aan de koning. Vorige week maandag werd de opdracht nog verlengd tot 1 juli, volgende week maandag. Daar eindigt dus mogelijk het parcours van de informateurs.

Lees ook: Heeft N-VA genoeg van federale getalm? “De Wever wil niet meer wachten met vorming Vlaamse regering”

Bekijk ook: Reynders en Vande Lanotte brengen verslag uit bij koning
248 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Werken met de mond brengt meer geld op dan werken met de hand!

 • Leo Marien

  @Arne Van Gheluwe, de twee hebben met mekaar niets te maken. Met een confederalisme ga je niet uit de EU, met de Brexit wel. België zal blijven bestaan, enkel de federale regering zal nog nodig zijn voor overleg en enkele dossiers zoals bv het leger. Wallonië heeft meer geld nodig dan ze binnen krijgen, daarom transformeren ze miljarden van Vlaanderen naar Wallonië. Confederalisme gaat over meer bevoegdheden voor de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering.

 • oswald billiet

  Eigenlijk is dat wel droevig dat de burger die zgz souverein is, niet mag weten wie de stokken in de wielen van de informateurs steekt. In ieder geval zou de informatie vlug geslaagd zijn mochten de burgers nu echt weten doe de zaken verlopen, wie vuil spel speelt en welke partij op de rem gaat staan.

 • Arne Van Gheluwe

  Ik vraag mij af waarom confederalisme beter is voor Vlaanderen dan de brexit voor de Britten. Nog nooit is er een zinnig antwoord in de media gekomen. Voor mij dus beter geen NVA of VB.

 • Marcel Willems

  Het land is wel bestuurbaar enkel NVA die flirt met VB hopen erop dat de Vlamingen anders gaan denken omtrent confederalisme(is de doosteek van Vlaanderen )maar de meerderheid wil dat niet omdat ze slimmer zijn en weten wat hen zal te waxchten staan boven het gene dat we nu al meer afdragen aan Vlaanderen