Einde aan twintig jaar burgemeesterschap Moureaux

Philippe Moureaux.
BELGA Philippe Moureaux.
In de Brusselse gemeente Molenbeek is PS-kopstuk Philippe Moureaux na twintig jaar zijn sjerp kwijt. MR, Open Vld, CD&V, cdH, Ecolo en Groen vormen er een coalitie zonder de socialisten. Françoise Schepmans (MR) wordt er de nieuwe burgemeester. "Ik vertrek met opgegeheven hoofd, na een korte maar betekenisvolle overwinning", twittert Moureaux. Hij wenst zijn opvolgster veel geluk en hekelt het "verraad" van cdH en Ecolo.

De lijst van Moureaux in Molenbeek verloor zondag 4 procent, maar bleef wel de grootste. De PS wou een coalitie vormen met cdH/CD&V en Ecolo/Groen, maar die onderhandelingen braken gisteren af. Liberalen, christendemocraten en groenen startten daarop gesprekken over een coalitie zonder Moureaux en die zijn afgelopen nacht op een akkoord uitgedraaid.

Milquet
Tussen cdH en PS zit er een haar in de boter nadat de PS in Brussel-stad het cdH van Joëlle Milquet uit het stadsbestuur zette. Met het sluiten van een akkoord in Molenbeek lijkt het cdH nu wraak te nemen. Tegelijkertijd wordt een absoluut PS-kopstuk - Moureaux was lang de nummer één van de Brusselse PS en nationaal ondervoorzitter van de PS - naar de oppositie verwezen.

CD&V-Molenbeek is blij met de nieuwe coalitie. Zes jaar geleden maakte de lokale CD&V-afdeling deel uit van de lijst van Moureaux, maar bij deze verkiezingen kwam CD&V samen met cdH op, op een afzonderlijke lijst. "Daarmee gaven we uitdrukking aan de vaste wil om anders te besturen in Molenbeek. De afgelopen dagen en weken hebben we sterk geijverd voor een coalitie zonder Philippe Moureaux", zegt de lokale CD&V-voorzitter Benjamin Dalle.

Capaciteiten
De Brusselse PS-voorzitter Rudi Vervoort haalt inmiddels zwaar uit naar MR, cdH en Ecolo, maar is verder ook niet mild voor zijn eigen partij. De PS heeft onvoldoende ingeschat dat niemand onvervangbaar is, zegt hij. De stoel van Moureaux wordt nu ingenomen door MR-politica Françoise Schepmans. De Brusselse PS twijfelt aan haar capaciteiten. "De uitdagingen in Molenbeek en zijn inwoners zijn groot en om die aan te pakken is er iemand van niveau nodig. Schepmans heeft niet bewezen dat ze die capaciteiten heeft", zegt Vervoort.
    
Het PS-kopstuk spreekt van een "onnatuurlijke coalitie", waarbinnen cdH en Ecolo tegen de MR zullen moeten opboksen. "De MR heeft het politiek spel goed gespeeld", zegt Vervoort. Het cdH is voor hem "de partij van een vrouw die haar zenuwen niet in bedwang kan houden". Moreaux blijft wel senator, maar verlaat de lokale politiek.

Lees hieronder verder

Françoise Schepmans (MR).
BELGA Françoise Schepmans (MR).

Vrouwelijke burgemeester
Françoise Schepmans (MR) wordt niet alleen de nieuwe burgemeester van Molenbeek, ze zal ook de enige vrouwelijke burgemeester zijn in het Brussels gewest. In andere Brusselse gemeenten verliezen vrouwen immers hun sjerp.

Schepmans is een 52-jarige juriste die geboren is in Sint-Agatha-Berchem. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 wordt ze voor het eerst verkozen in Molenbeek. Ze wordt meteen schepen. Schepmans was ooit voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap. Ze zetelt nu in het Brussels parlement.

In de 19 Brusselse gemeenten zal ze de enige vrouwelijke burgemeester zijn. Nu waren dat er drie. In Vorst geeft Magda De Galan (PS) de fakkel door aan Marc-Jean Ghyssels, in Ganshoren verliest PS-burgemeester Michèle Carthé haar sjerp aan de liberaal Hervé Gillard en in Watermaal-Bosvoorde heeft Ecolo'er Olivier Deleuze FDF-burgemeester Martine Payfa naar de oppositie verwezen.