Eigenlijk is het verboden, maar toch biedt PXL als eerste hogeschool master aan

De PXL-campus in Hasselt.
Foto Borgerhoff De PXL-campus in Hasselt.
Hogeschool PXL start in september met een postgraduaat dat zich richt op onderwijs voor kinderen met speciale noden. Dat postgraduaat geeft toegang tot een professionele master, hoewel Vlaamse hogescholen die eigenlijk niet mogen inrichten. PXL werkt hiervoor echter samen met de Nederlandse hogeschool Fontys, meldt Het Belang van Limburg. Het aanbod is uniek in Vlaanderen.

Wettelijk gezien staan de Nederlanders in voor deze opleiding, maar de start verloopt wel via PXL. In het eerste jaar schrijf je je in aan de PXL en behaal je een postgraduaat van 20 studiepunten. PXL heeft nu met Fontys geregeld dat die 20 punten meetellen voor de 60 punten van de master.

Lessen in Nederland

"Wij mogen zelf geen masteropleidingen inrichten, dus we mogen de studenten voor dat masterjaar ook niet zelf inschrijven", zegt Marc Hermans. "Dat zal in Nederland gebeuren. De student zal in dat tweede jaar ook twaalf keer naar Nederland moeten om les te volgen. Voorlopig toch, misschien dat het ook minder vaak moet." 

Minister

Minister van Onderwijs Hilde Crevits is niet te vinden voor het inrichten van professionele masters. Ze wil wel inzetten op makkelijker schakelen tussen hogescholen en universiteiten. "Zo'n nieuw aanbod gaan we niet zomaar ontwikkelen. Ik heb aan de hogescholen en de universiteiten gevraagd om een duidelijk standpunt te formuleren. Dit zal dan de basis zijn voor een verder debat", zegt Crevits.

BELGA11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lily De smet

  Ze zou wel eens gelijk kunnen hebben, alleszins is het haar volste recht om alles duidelijk te maken

 • Koen Wallem

  Ach al die Masters in Belgie zijn toch sowieso geen echte Masters net zoals die Bachelors. Men tooit zich hier met Anglo-Saxische titels maar volgt dat systeem niet zoals bv al die ingangsexamens, min. GCSE, etc. Masters hier zijn meer zoals Bachelors. Dus dat ze hun titels maar noemen zoals ze willen.

 • JaaP Edam

  Alleen studenten zitten op een universiteit ,op een hogeschool is dat gewoon leerling

 • Haas Man

  Gerhard, uw ad mulierem drogreden gaat aan de zaak zelf voorbij.

 • danny yde

  @ yep, en wat gedacht van het ABN van onze Antwerpse ministers ??