Eigendommen van 279 terroristen bevroren

Onder andere de eigendommen van Mohamed Abrini, 'de man met het hoedje’ zijn bevroren.
afp Onder andere de eigendommen van Mohamed Abrini, 'de man met het hoedje’ zijn bevroren.
België heeft in drie jaar tijd de bezittingen van 279 terroristen en terreurverdachten geblokkeerd. Dat schrijft De Tijd vandaag. 

Hoewel de mogelijkheid al sinds 2006 bestaat, is de regering-Michel ze pas na de terreuraanslagen van 22 maart 2016 beginnen gebruiken. Op 27 mei 2016 gaf de ministerraad voor het eerst groen licht om de eigendommen van twee Syriëstrijders te bevriezen.

Het gaat zowel over al hun geld, rekeningen, cheques, en waardepapieren als over hun vastgoed en andere ‘economische middelen’. Dat gebeurt zonder tussenkomst van een rechter. 

Drie jaar later is dat gebeurd bij 279 terroristen en terreurverdachten. Onder hen bevinden zich beruchte terroristen zoals Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’, die mee de aanslag pleegde op de luchthaven van Zaventem.

Schorsingsverzoek verworpen

In april stapte de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die een Belgisch-Iraans koppel de opdracht zou hebben gegeven een aanslag te plegen op de Free Iran 2018-bijeenkomst nabij Parijs, naar de Raad van State om de bevriezing bij "uiterst dringende noodzakelijkheid" te schorsen. Maar de Raad van State verwierp zijn vordering.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toni van belle

  Ik ben al 28 jaar aant werk (lees ploeteren) en heb uiteindelijk ook iets kunnen vergaren. Die mannen zijn amper in de dertig en hebben blijkbaar al aardig wat vermogen. Doe ik iets verkeerd...of ben ik te eerlijk ? Gewoon verbeurd verklaren dat vermogen.

 • Peter Janssen

  Ja, hoor eigendommen bevriezen voor de schijn om dan achteraf met een forse schadevergoeding erbij voor hun mensenrechten terug te geven, zeker?

 • anna vandenberg

  Bij de Belgen zijn ze rapper om alles te verkopen, maar het is al een begin, ze hebben de zelfde agende dan degene die na de oorlog gefussilleerd zijn, om de woorden van Toback te gebruiken, alleen hebben ze hebben ze het voordeel dat ze kiesvee zijn van politiek correct. De meeste hebben nooit gewerkt, hoe die eigendommen verdiend.

 • Frank Louman

  en nu verbeurd verklaren en de staatskas spijzen.

 • Carlo Verstappen

  Ik dacht dat je het OCMW niet kan bevriezen en de rest wat ze bezitten is negen kansen op tien gestolen.