Eigenbrakel daagt Michelin voor rechter: "Leeuw van Waterloo staat hier"

De Leeuw van Waterloo, het herdenkingsmonument dat de Nederlandse koning Willem I liet bouwen als herinnering aan de gewonnen veldslag in 1815.
THINKSTOCK De Leeuw van Waterloo, het herdenkingsmonument dat de Nederlandse koning Willem I liet bouwen als herinnering aan de gewonnen veldslag in 1815.
De Waals-Brabantse gemeente Eigenbrakel daagt Michelin voor de rechter omdat de Franse groep in een reisgids de "Leeuw van Waterloo" niet in Eigenbrakel, maar wel in Waterloo situeerde. Dat heeft burgemeester Vincent Scourneau bekendgemaakt.

Het conflict draait rond de reisgids die Michelin heeft uitgegeven over de 'Napoleonroute in Wallonië', een toeristisch traject dat in februari werd ingehuldigd in het kader van de herdenking van de tweehonderdste verjaardag in 2015 van de Slag bij Waterloo. Die 94 kilometer lange route volgt de tocht die de Franse keizer Napoleon Bonaparte twee eeuwen geleden door ons land maakte.

In de Michelingids wordt aangegeven dat de Leeuw van Waterloo zich op het grondgebied van de gemeente Waterloo bevindt. Dat lijkt een logische veronderstelling, maar eigenlijk ligt dat herdenkingsmonument in Eigenbrakel.

Eind februari had de gemeente Eigenbrakel al zijn beklag gedaan over die vergissing. "We hebben nu een brief ontvangen van de advocaten van de gids, die van mening zijn dat er geen fout werd gemaakt", zegt de burgemeester. "We hebben daarom besloten hen voor de rechter te dagen, hoewel we betreuren dat het zover is moeten komen."

"Dit is geen actie tegen de gemeente Waterloo", stelt Scourneau nog. "We willen naast Waterloo bestaan en niet worden vergeten."

Burgemeester Vincent Scourneau (MR).
BELGA Burgemeester Vincent Scourneau (MR).
De meest recente reconstructie van de Slag om Waterloo, op 7 juni 2012.
AFP De meest recente reconstructie van de Slag om Waterloo, op 7 juni 2012.