Eigen Belang eerst: de machtsgreep van Filip Dewinter

UNKNOWN

"Het Vlaams Belang zal kleiner zijn en blijven dan in 2004, maar een extremistisch, racistisch en populistisch discours over de islam biedt de partij wel uitzicht op een min of meer structureel electoraat. Dat zal echter nog vele jaren de rekeningen betalen van mandatarissen en partijmedewerkers die Filip Dewinter geen strobreed in de weg leggen". Dat besluit journalist Tom Cochez in zijn boek 'Eigen Belang eerst. De vuile oorlog binnen het Vlaams Belang'. "Dat de partij op die manier de Vlaamse zaak feitelijk versmacht in plaats van vooruithelpt, is een bedenking waar Dewinter het koud noch warm van krijgt", bedenkt hij.

Propagandataal zorgt voor wrevel
Volgens Cochez begint de geoliede machine die het Vlaams Belang is te sputteren in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Filip Dewinter zette toen alles op alles om de Antwerpse burgemeestersjerp te veroveren. De middelen die hij naar Antwerpen versast en de propagandataal zorgen voor wrevel bij toenmalig partijvoorzitter Frank Vanhecke en de gematigde vleugel binnen de partij.

Zwarte piet voor Vanhecke en Morel
Dewinter slaagt niet in zijn opzet en de partij verliest zwaar bij de federale verkiezingen van 2007. Vanhecke moet in 2008 plaats ruimen voor Bruno Valkeniers en krijgt samen met Marie-Rose Morel de zwarte piet toegeschoven voor de mislukte poging om Jean-Marie Dedecker binnen te halen. Maar intussen groeit ook bij andere mandatarissen, zoals Karim Van Overmeire en Bruno Stevenheydens, het ongenoegen over de koers van de partij.

Interne conflicten
De neergang zet zich verder bij de Vlaamse en Europese verkiezingen. Partijvoorzitter Valkeniers kondigt een koerswijziging aan, maar dat leidt tot interne conflicten die voor het eerst in de pers worden uitgevochten. De gematigden, met Vanhecke, Morel en Van Overmeire, belanden op een zijspoor en Valkeniers trekt volgens Cochez volledig de kaart Dewinter. "Het is nooit gezien in een partij die in vijf jaar tijd verschrompelt van 24,15 procent tot 15,4 procent, maar de enige echte partijleider blijft ondanks dat spectaculaire stemmenverlies overeind", aldus Tom Cochez.

Tom Cochez, 'Eigen Belang eerst. De vuile oorlog binnen het Vlaams Belang', telt 183 pagina's en is uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck. (belga/svm)