Effect taxshift op kleinste pensioenen: bruto meer, netto minder

Photo News
Zo'n 128.000 gepensioneerden krijgen dankzij de taxshift een paar honderd euro meer brutopensioen, maar daar blijft netto niks of zelfs mínder van over. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bereidt een wetsontwerp voor om het probleem op te lossen.

Netto honderd euro meer om de koopkracht te verhogen: dat was het adagium van de regering bij de taxshift. Die 100 euro - afhankelijk van je loon soms meer, soms minder - komt er grotendeels, maar alleen voor wie werkt.

"De koopkracht verhogen, daarvoor klopt de regering zich op de borst. Maar voor gepensioneerden klopt dat lang niet altijd", zegt Niek De Meester, pensioenspecialist van OKRA. "De verhoging van de belastingvrije som wordt voor hen ongedaan gemaakt. En zij die geen belasting betalen, genieten niet van de hervorming van de fiscale tariefschijven."

Ook elders loopt het mis. Een groep van zo'n 128.000 gepensioneerden - mensen met een pensioen tussen 1.200 en 1.300 euro per maand - houdt ondanks een verhoogd brutopensioen dankzij de index en de welvaartsenveloppe netto nauwelijks iets over. "Dat komt door de toepassing van de bijkomende belastingvermindering. Dat is een bijzonder ingewikkelde fiscale constructie die nog te veel onder de radar blijft. Elke pensioenverhoging die voor de betrokken groep wordt doorgevoerd, wordt grotendeels wegbelast: het is niet meer dan een zuivere vestzak-broekzakoperatie", aldus De Meester. Sterker nog, soms houden mensen zelfs mínder over. "Dat is het meest perverse voorbeeld: in een aantal gevallen komt er ook nog de gemeentebelasting bij, waardoor de nettopensioenen zelfs lager liggen dan het jaar voordien."

De federale regering is zich bewust van het probleem. Hoe ze het voorlopig zullen oplossen, leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • D vmoerbeke

  Of hoe je op kosten van het publiek met een valse balans je imago op poetst en de zogenaamde " onderdaan" op sarcastische wijze te grazen neemt. Ten slotte zijn het toch maar pleps. Sukkels voor zij die 10 duizenden per MAAND verdienen. Hé.

 • Luc D'haese

  Iedere modale burger verliest meer dan duizend euro door detaxschift. De centen gingen naar wie de hoogste nood heeft. Zo verlaagde de venootschapbelasting, goed voor dokters, advocaten, horeca, bakkers of beenhouwers die kozen voor zo'n constructie, om minder belastingen te hoeven betalen dan wie werkt. Nu dus nog minder!

 • Antoon Caestecker

  Ik schrik daar al lang niet meer van... het is de strategie van de NVA... namelijk... veel beloven en weinig geven doen de zotten in vreugde leven

 • Mario Dekens

  Aan JM CAPON. Kan u mij aub uw gegevens kantoor doorspelen. Ben nl zelfstandige en fiscus komt hier al bijna 20 jaar JAARLIJKS controle doen bij me. Enne ben maar kleine zelfstandige zulle ..

 • yahya kasmi

  Vakantie is gedaan zė ! Nu weer de werkende burger in de zak draaien met andere belastingen !!!! Bedankt N-VA alvast !