Eetkraam te duur op Gentse Feesten, acht uitbaters verbreken contract

"We houden er niets aan over"

Wannes Nimmegeers
Acht uitbaters van eetkramen op de Gentse Feesten verbreken hun contract. Ze hadden vorig jaar tot 60.000 euro per jaar geboden om er vier jaar te mogen staan. Maar dat was te veel, ze houden er niks aan over. Om van het contract af te raken, moeten ze nu ook nog de waarborg laten vallen. Dat komt neer op de helft van een jaar standgeld. De stad gaat hun plaatsen opnieuw veilen.

Acht uitbaters van eetkramen op de Gentse Feesten verbreken hun vierjarig contract. Eén van hen is Jaak Francken, hij had twee kramen. “Het bod stond niet in verhouding tot de return die we hebben opgehaald. Het bod bedroeg ruim 50.000 euro voor de twee standen en die return is niet in verhouding opgehaald kunnen worden.”

5x meer geboden

De stad merkt dat blijkbaar veel standhouders veel te hoog geboden hebben. De 32 eetkramen brachten de stadsskas 625.000 euro op. “Op sommige plaatsen zoals de Korenmarkt, is vijf keer meer dan de instelprijs geboden”, zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters. “Als men natuurlijk tegen elkaar begint te bieden, dan komt het zover.”

Waarborg

Het systeem blijft hetzelfde, al is de stad niet van plan om het contract zomaar te verbreken. “Die eetstanden gaan we terug in uitbesteding steken voor de komende drie jaar. Tegelijkertijd wordt de waarborg ook ingehouden”, zegt Peeters. Die bedraagt twintig procent van een jaar standgeld. Voor sommigen komt dat neer op 25.000 euro. 

Vollaert
Wannes Nimmegeers
Vollaert28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abdel Nasser

  Nva team is weer massaal aan het reageren. Al eens in Antwerpen geweest. Nog nooit is er daar zo'n chaos geweest. Gent is en blijft een mooie stad waar er nog geleeft wordt.

 • Geert Matthys

  Ik ga er niet meer naartoe, is toch saai en deprimerend. Keer heen en weer dolen, veel meer kan je er niet.

 • patrick morel

  Straks komen de socialisten af met een groepsaankoop voor braadworst. In België hebben ze decennia lang alles veel te duur en onbetaalbaar gemaakt, de oplossing groepsaankoop. Hadden ze de lasten en belastingen en zitpenningen weggenomen dan was alles veel goedkoper, de oorzaak aanpakken, dat nooit,

 • Kristof Van Impe

  Dat was duidelijk van in het begin, een goede kosten/baten analyse kan helpen.Weet ge hoeveel hamburgers moet verkopen om aan 25000€ startgeld te komen, zo'n 15000.Dus uw eerste 15.000 hamburgers verkoopt ge gratis voor het stad. Beter rekenen en tellen op voorhand.

 • Herman Hermans

  Gent laat ik links liggen! Gentse feesten is niet meer veilig ook, ieder jaar een dode!