Eerste zaak van lege pensioenkas voor rechter: stad Maaseik wil dagvaarding van ministers De Block en Bacquelaine

Thinkstock
De voorzitter van de rechtbank van Tongeren heeft zich vandaag in een kortgeding procedure gebogen over de lege pensioenkas van het voormalig Medisch Centrum Noord-Oost Limburg (MCNOL). De zaak werd bij hoogdringendheid behandeld omdat het pensioen van een zestigtal vastbenoemde verplegers van het ziekenhuis van Maaseik vanaf januari volgend jaar niet meer kan betaald worden. Op vijf oktober zal de rechter beslissen wie de rekening van de pensioenen vanaf januari dan wel zal moeten betalen in afwachting van de behandeling van de rechtszaak ten gronde, waarin pas een uitspraak wordt verwacht eind 2019. 

MCNOL, dat al meermaals ‘op de koffie ging’ bij de bevoegde federale ministers maar daar geen gehoor kreeg, dagvaardde pensioenverzekeraar Ethias en de lokale besturen van Maaseik en Bree opdat zij de pensioenrekening (voorlopig) zouden betalen. Maar die partijen schuiven de hete aardappel door en viseren vooral een federale oplossing. Ethias dagvaardde op haar beurt al de Federale Pensioendienst en de RSZ. 

Vandaag vroeg de stad Maaseik om ook de kabinetten van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en Minister van Pensioenen Daniel Bacqueleine samen met de provincie Limburg in gedwongen tussenkomst te dagvaarden. 

Pensioenbom

In deze zaak gaat het om een zestigtal gepensioneerden, nationaal gezien staat het pensioen van veel meer vastbenoemden uit de ziekenhuiswereld op het spel door lege pensioenkassen, waardoor een 'pensioenbom’ van 10 miljard euro dreigt te ontploffen. Wim Rasschaert, advocaat van de stad Maaseik: “Het is aan de overheid om in te grijpen in deze zaak, niet aan de stad Maaseik. Dat zij hier maar eens komen uitleggen waarom er nog altijd geen oplossing is voor een probleem dat al jaren gekend is.”   
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frank Boghe

  Zet alle politici hun pensioen op nul, en plots zal er genoeg geld zijn voor iedereen zijn pensioen hoor

 • marc de peuter

  Wie heeft wie benoemd.wie kende de gevolgen.laat deze gemeente betalen.

 • cecil atherton

  "De stad Maaseik heeft de afgelopen jaren een noodfonds van vijf miljoen bij elkaar gespaard om de pensioenen van hun voormalig personeel te kunnen betalen tot eind volgend jaar." ??? 5.000.000 gedeeld door 60 = 83.333. 83.000€ pensioen op jaarbasis voor een ambtenaar? Of +6900 per maand, is dit juist of wordt hier weer onzin verkocht? Als dit waar is blijkt toch weer een extreem gigantisch verschil met een werknemers en zelfstandige pensioentje.

 • Jan Lemmens

  De migratielobby misschien? Zij hebben miljarden uit onze zakken gehaald.