Eerste taxi met blauw-witte taxibalk rijdt door Gent

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
BELGA Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
In Gent is vanmorgen de eerste nieuwe taxibalk met blauw-witte kleur, zoals de truitjes van voetbalploeg KAA Gent, in gebruik genomen. De taxibalk moet de herkenbaarheid van de taxi's verhogen en aangeven dat ze een nieuw taxicharter naleven. "Met het taxicharter vragen we een engagement van de sector om de kwaliteit onder de Gentse taxi's te garanderen", zegt de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Gent voert een aantal wijzigingen door voor de taxisector, waaronder het gebruik van uniforme en voor Gent unieke taxibalken. "Deze taxibalk zal de herkenbaarheid van de Gentse taxi's verhogen en zal taxichauffeurs van buiten Gent ontmoedigen om hier hun diensten aan te bieden. Tegen vrijdag 1 juli 2016 rijden alle Gentse taxi's met de nieuwe unieke balk", zegt het stadsbestuur.

Het taxicharter houdt een gedragscode in, die een aanvulling vormt op de wettelijke regels. Zo beloven de chauffeurs bijvoorbeeld "ik neem de snelste weg", "ik spreek duidelijk en correct Nederlands", "ik gedraag mij in alle omstandigheden beleefd tegenover klanten, collega's en derden" en "ik help de klant bij het in- of uitstappen en met de bagage".

De stad Gent streeft ernaar om zoveel mogelijk Gentse exploitanten, van wie de taxivoertuigen herkenbaar zijn aan de taxibalk, te engageren tot naleving van het charter. De stad zal een jaarsticker overhandigen aan de exploitanten die het charter ondertekenen. Als het Gentse Mobiliteitsbedrijf een of meerdere klachten ontvangt over gedragingen die indruisen tegen de gedragsregels, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de exploitant het volgende jaar geen sticker te geven.