Eerste Smurfenboetiek in hartje Brussel geopend

Véronique Culliford bij de opening van de Smurfenboetiek.
PHOTO_NEWS Véronique Culliford bij de opening van de Smurfenboetiek.
In Brussel is vandaag de eerste smurfenboektiek ter wereld geopend. De 'Smurf Store' bevindt zich in de Hortagalerij van het Centraal Station, in hartje Brussel. Aan de ingang van de galerij werd een Smurfenmonument van 5 meter onthuld door Véronique Culliford, de dochter, en Nine, de 84-jarige weduwe, van tekenaar Pierre 'Peyo' Culliford.

Het concept voor de Smurfenboetiek is een gezamenlijk initiatief van het nieuwe stripmuseum Moof (Museum of Original Figurines) en IMPS, de maatschappij die de wereldwijde rechten bezit van de smurfen en in 1984 werd opgericht door Véronique Culliford. Al meer dan 20 jaar geleden ontstond het opzet om een 'Smurf Store' te openen. "Het was een droom van mijn vader. De eerste boetiek moest in België komen, en dan liefst in Brussel", legt Véronique Culliford uit. De smurfen zijn voor alles een Belgisch product, ook al zijn de figuurtjes wereldwijd bekend dankzij de animatiereeks van Hanna Barbera in de jaren 80.

De samenwerking tussen het tweede stripmuseum van Brussel, dat in september 2011 opende, en IMPS beperkt zich niet tot de boetiek. In het logo van Moof zijn enkele karakteristieken van de smurfen verwerkt. Verder herbergt het museum een ruimte die volledig in het teken staat van de blauwe figuurtjes. Zo komt hun dorp tot leven en worden er de prototypes voorgesteld die dienst deden in de film. Naast het Smurfenbeeld, van de hand van de Henegouwse beeldhouwster Maryline Garbe, zal de stad Brussel in december een fresco over het leven en het werk van Peyo voorstellen. Aanleiding is de twingtigste verjaardag van het overlijden van de tekenaar.

Meer info: www.smurfstore.be

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA