Eerste schepen vervangt veroordeelde burgemeester Knesselare

De veroordeelde burgemeester Freddy Tanghe.
VTM Nieuws De veroordeelde burgemeester Freddy Tanghe.
Fredy Tanghe, de burgemeester uit Knesselare die eind april veroordeeld werd voor het aanranden van drie mannen, laat zich vanaf maandag tijdelijk vervangen door de eerste schepen. Dat bevestigt Fredy Tanghe.

Tanghe werd eind april door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel en een ontzetting uit zijn burgerrechten voor vijf jaar, maar de Knesselaarse burgervader tekende beroep aan tegen die uitspraak.

Begin mei besliste Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) dat gouverneur Jan Briers een tuchtonderzoek moet voeren, zodat later kan beslist worden of er een tuchtprocedure opgestart moet worden.

De partij 9910, die een absolute meerderheid heeft in Knesselare, overlegde de afgelopen dagen over de situatie met de burgemeester. Fredy Tanghe liet zijn schepencollege woensdag schriftelijk weten dat hij zich "om persoonlijke redenen" vanaf maandag 19 mei tijdelijk laat vervangen door Erné De Blaere, de eerste schepen van Knesselare die dus waarnemend burgemeester wordt.

Zowel Tanghe als De Blaere waren deze avond niet bereikbaar voor bijkomende commentaar. In Knesselare gaat een gemeenteraadszitting door.