Eerste prins carnaval van Aalst met beperking verkozen

Alex De Kegel.
Foto Rutger Lievens Alex De Kegel.
In Aalst is Alex De Kegel voor het komende jaar verkozen tot prins carnaval. De 24-jarige lijdt aan een hersenverlamming en is de eerste prins carnaval van Aalst met een beperking. De Kegel neemt de fakkel over van Raf Sidorski.

De Kegel haalde het van tegenkandidaat Peter Van Keer met een totaal van 884 punten. De prins werd gekozen aan de hand van een stemronde met televoting, een proef over de kennis van Aalst en de score van een carnavalsjury. De twee kandidaten kruisten ook tijdens een muziekshow de degens. "Er is luid gezongen, maar het waren prachtige liedjes. De kandidaten waren creatief, op en top carnaval", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).

"Het is onbeschrijflijk dat dit kan. Ik heb er heel veel voor gedaan", reageert De Kegel. De 24-jarige Aalstenaar is lid van carnavalsgroep Eirg. Hij kreeg bij zijn aanstelling een traditionele scepter, die hij een jaar lang mag vasthouden. Op zondag 11 en maandag 12 februari 2018 mag hij hem alvast bovenhalen voor de traditionele carnavalstoet in Aalst. 

De Kegel is geboren met een beperking. Hij lijdt aan spastische diplegie, een hersenverlamming. Het maakt van hem de eerste prins carnaval ooit met een beperking.

Blije burgemeester

Burgemeester Christoph D'Haese is blij met de nieuwe Aalsterse Prins Carnaval: "Alex heeft geprobeerd om al zijn beperkingen aan de kant te schuiven om deze titel binnen te halen. Een echt toonbeeld van moed", zegt de burgemeester.

De Kegel mag zich sinds zaterdagnacht een jaar lang Prins Carnaval noemen. 'Een titel waar je wel wat voor moet doen', zegt D'Haese. "We gaan er alles aan doen om hem als prins een heel aangenaam jaar te bezorgen. Ik hoop dat hij een lichtend voorbeeld kan zijn voor alle mensen die het moeilijk hebben door een beperking."

De 24-jarige Alex "wordt letterlijk en figuurlijk gedragen door zijn generatiegenoten", aldus D'Haese. Die ziet in de verkiezing een belangrijk statement. "Onze slogan is 'Aalst vergeet je nooit'. Ook mensen met een beperking proberen wij niet te vergeten."

Prins carnaval Alex De Kegel tijdens zijn campagnebal in de Flora.
Foto Rutger Lievens Prins carnaval Alex De Kegel tijdens zijn campagnebal in de Flora.21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel De Cort

  Wat heeft zijn handicap te maken met deze prestatie??? Deze titel laat uitschijnen dat het weer een geval van possitieve discriminatie is, maar dit was absoluut niet het geval!

 • jos De Decker

  Wat meer steun voor alle andere lotgenoten zou ook wel mogen.

 • cindy van herzele

  Proficiat aan de nieuwe prinscarnaval,zijn mensen zoals u en ik verdienen dit ook,het was een mooie show!!!

 • josh tree

  Hebben ze een politieker gekozen??

 • Louis berckmans

  Ze zullen er nog mee lachen ook ,maar dat is carnaval Aalst en ik denk dat die nieuwe prins dat wel aankan .Proficiat .