Eerste nummerplaat met nieuwe combinatie uitgereikt

UNKNOWN

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft vandaag de eerste nummerplaat met de nieuwe combinatie (beginnend met de cijfers) uitgereikt aan Anderlechtenaar Hassan Hamdar. Die laatste mocht de plaat 001-AAA in ontvangst nemen.

Meer inschrijvingen via internet
De nieuwe nummerplaten worden tijdelijk toegekend aan de gebruikers van WebDIV, de internetdienst van de DIV (dienst voor inschrijving van de voertuigen) die verzekeraars en leasingbedrijven toelaat om de nummerplaten van hun klanten te bestellen. Momenteel gebeurt volgens Schouppe meer dan de helft van de nieuwe inschrijvingen via internet.

Binnen de twee werkdagen
"België is het enige land in Europa, zelfs ter wereld, waar de inschrijving via internet een dergelijk succes kent", zei Jean-Paul Gailly, directeur-generaal van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer. Dankzij WebDIV kan de automobilist zijn nieuwe nummerplaat binnen de twee werkdagen in zijn bezit hebben.

Volgens Schouppe wordt ernaar gestreefd dat 85 procent van de nieuwe nummerplaten binnen de twee dagen uitgereikt wordt. WebDIV zal bovendien ook uitgebreid worden naar andere types van nummerplaten, zoals die voor garagehouders.

Geen SEX of ZAT
De nieuwe combinatie werd nodig door de forse toename van het wagenpark in België. De oude combinatie - drie letters, drie cijfers - werd meer dan 25 jaar geleden ingevoerd. Ongepaste of ongelukkige lettercombinaties worden door de DIV niet uitgereikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om afkortingen van politieke partijen (CDH, FDF, VLD), pikante woorden (SEX, HOT, CUL), Duitse televisiezenders (ARD en ZDF) of combinaties als ZAT, HIV en GAY. (belga/eb)