Eerste nieuwe rijbewijs gaat naar de beroemdste chauffeur van het land

Etienne Schouppe (links) overhandigt Eugène zijn nieuw rijbewijs. Annemie Turtelboom kijkt toe.
UNKNOWN Etienne Schouppe (links) overhandigt Eugène zijn nieuw rijbewijs. Annemie Turtelboom kijkt toe.
Het eerste nieuwe rijbewijs is vandaag in het Vlaams-Brabantse Liedekerke uitgereikt aan de 88-jarige Eugenius - Eugène - Breynaert, de bekendste chauffeur van het land dankzij zijn parkeerkunsten in "Man Bijt Hond". Liedekerke is een van de zeventien Belgische proefgemeenten waar het rijbewijs in bankkaartformaat afgeleverd wordt in plaats van het oude model.

"Het kan ongelooflijk klinken, maar er circuleren in de EU op dit moment 110 modellen van rijbewijs. U kunt zich inbeelden hoe de controle verloopt", stak staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) van wal in de gemeente waar hij burgemeester was en nog steeds voorzitter van de gemeenteraad is. In 2006 verplichtte Europa de invoering van het uniforme model. De zes miljoen Belgische rijbewijzen worden stapsgewijs vervangen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) benadrukte vooral de administratieve vereenvoudiging die het nieuwe rijbewijs met zich meebrengt, onder meer door het combineren van de verschillende databanken van Binnenlandse Zaken. Die overheidsdienst investeerde zo'n 584.000 euro in het project.

De meeste aandacht ging echter naar de chauffeur die via YouTube ook het buitenland "veroverde". Bij de uitreiking pronkte Eugène met drie rijbewijzen: een uit 1945, een uit 1967 en het nieuwe van 2010. Dat van 1945 was trouwens niet verplicht, maar enkel nodig om naar het buitenland te rijden. Voor de televisiecamera's gaf de man nog enkele tips mee om net als hem 65 jaar zonder ongevallen te rijden: "Altijd voorrang geven, ook al moet je vijftien wagens laten passeren." (belga/ypu)

UNKNOWN
UNKNOWN