Eerste nieuwe maatjes in Oostende aan land gebracht

Archiefbeeld.
ANP Archiefbeeld.
In Oostende zijn vandaag de eerste Hollandse nieuwe maatjes aan land gebracht. Dat is bijna een week later dan voorzien, maar volgens het Maatjes Comité waren ze het wachten waard.

De leden van het Maatjes Comité gingen 's middags op zee om het eerste tonnetje met "Hollandse Nieuwe" in ontvangst te nemen. Kort later werden ze aan land gebracht en mochten zangeres Wendy Van Wanten en cabaretier Luc Caals de eerste haringetjes aan een smaaktest onderwerpen. "Ze zijn zowat meter en peter geworden van dit evenement. Ze waren beide heel tevreden over de eerste maatjes", aldus Glenn Dangreau van het Maatjes Comité. "De maatjes waren wel een week te laat, maar het was nodig dat ze zich een week extra konden voeden zodat het vetgehalte nog wat kon stijgen."

De aankomst gaat normaal gepaard met de traditionele Kaaifeesten. Die moesten het dit jaar zonder nieuwe maatjes stellen. "We hebben de feesten vorige week toch laten doorgaan met oude maatjes waardoor de verkoop tegen viel. Vandaag verzamelden meer dan vijfhonderd mensen op de kade, en nu verkopen de Hollandse Nieuwe uiteraard als zoete broodjes", aldus Dangreau.