Eerste mobiele wooneenheden voor asielzoekers geplaatst

Vandaag worden in Arendonk en Geldenaken de eerste mobiele wooneenheden voor asielzoekers geplaatst in de opvangcentra van Fedasil. In totaal zullen 150 van die eenheden worden geplaatst, goed voor 900 tijdelijke opvangplaatsen.

De federale regering heeft vrijdag beslist om tijdelijk bijkomende opvangplaatsen te creëren in mobiele eenheden. Die beslissing is het gevolg van het stijgend aantal asielzoekers, vooral uit conflictgebieden zoals Syrië en Irak.

Snelle oplossing
De 150 eenheden, elk met een capaciteit van zes personen, worden verspreid over 13 opvangplaatsen van Fedasil: in Arendonk, Broechem, Kapellen, Sint-Truiden, Poelkapelle, Bovigny, Charleroi, Florennes, Geldenaken, Morlanwelz, Pondrôme, Rixensart en Sugny. "Deze oplossing heeft het voordeel dat ze zeer snel kan worden uitgevoerd. Door de mobiele eenheden in onze centra te plaatsen, kunnen we bovendien alle andere reeds aanwezige faciliteiten en diensten ook aan de nieuwe bewoners aanbieden", aldus Fedasil

Kwaliteit
Er worden dus alvast eenheden opgesteld in Arendonk (18 stuks) en Geldenaken (12). "Deze mobiele wooneenheden hebben reeds gedurende maanden personeelsleden van Defensie gehuisvest, en zijn van goede kwali­teit. Het Rode Kruis zorgt voor de nodige bedden", legt Fedasil uit. Het agentschap zal "homogene" doelgroepen in de wooneenheden onderbren­gen, telkens ofwel één gezin, ofwel zes alleenstaanden. Wanneer de eerste asielzoekers hun intrek nemen in de wooneenheden, hangt af van hoe snel de werken vooruitgaan, aldus Fedasil nog.