Eerste lichting toekomstige dronepiloten geslaagd in theoretisch examen

illustratiebeeld
epa illustratiebeeld
Er zijn in totaal 146 mensen geslaagd voor het allereerste theoretische examen voor dronepiloten. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van de FOD Mobiliteit, die het examen een maand geleden organiseerde. Maar de kandidaat-dronepiloten kunnen nog niet onmiddellijk met hun toestel gaan vliegen: ze moeten eerst nog een medisch onderzoek en een praktisch examen ondergaan.

Door het nieuwe KB dat sinds maandag 25 april van kracht is, hebben piloten voortaan een licentie nodig om met hun drone hoger dan tien meter boven de grond te vliegen. Dat betekent dat de kandidaat-dronepiloten eerst een opleiding moeten volgen en vervolgens nog moeten slagen voor verschillende examens. Op 30 april organiseerde de FOD Mobiliteit dan ook voor het eerst een theoretisch examen voor dronepiloten, waarvoor 376 mensen zich hadden ingeschreven. Daarvan hebben er 282 effectief het examen afgelegd, waarvan dus iets meer dan de helft geslaagd is.

De 146 overblijvende kandidaat-dronepiloten moeten nu nog een medisch onderzoek ondergaan. Daarna moeten ze nog een praktisch examen afleggen. Daarbij moet een testvlucht worden afgelegd en wordt voorts ook aandacht besteed aan aerodynamica, navigatie, de privacywetgeving en de technologische aspecten van de verschillende types drones.

Inschrijven voor het praktische examen kan vanaf vandaag. Het examen moet binnen de twaalf maanden worden afgelegd, want daarna zijn de resultaten van het theoretisch examen niet langer geldig.

Het volgende theoretische examen zal op 1 juli plaatsvinden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van de FOD Mobiliteit: http://mobilit.belgium.be/nl/resource/inschrijvingsformulier_theorie_examen_drones.