Eerste fase van regeringsvormingen zit erop, het echte werk kan beginnen

Met de aanstelling van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte is de eerste fase van de verschillende regeringsvormingen achter de rug. Zowel op het federaal als op regionaal niveau snijden de hoofdrolspelers stilaan de fase van de discrete contacten aan. 

Het informateursduo, dat de federale knoop moet ontwarren, kondigde gisteren aan dat tot 6 juni radiostilte zal heersen en in alle discretie zal worden gewerkt. In de communicatie van het paleis luidt het dat Reynders en Vande Lanotte "contacten onderhouden met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen", PS en N-VA dus. Het is de bedoeling om "de grote uitdagingen te objectiveren" en te bekijken "welke oplossingen mogelijk zijn", aldus Reynders.

Vlaamse formatie

N-VA-voorzitter Bart De Wever rondde gisteren dan weer zijn eerste ronde van consultatiegesprekken met de verschillende partijvoorzitters af. N-VA-ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Van Achter kwamen als laatste op de koffie in het Vlaams parlement. De Wever heeft tijdens het Hemelvaartweekeinde enkel discrete contacten. Die moeten toelaten om een volgende stap te zetten in de Vlaamse formatie.

Wallonië

PS-voorzitter Elio Di Rupo en diens rechterhand Paul Magnette ontvingen in Namen delegaties van de MR (Michel en Borsus) en Ecolo (Nollet en Hazée). De PS blijft de grootste partij in het zuiden van het land en neemt het initiatief voor de vorming van de Waalse en Franse gemeenschapsregering. Magnette merkte op dat "elk machtsniveau moet vooruitgaan op zijn ritme in functie van zijn eigen realiteit". De partijen PVDA en cdH worden pas na het weekeinde in Namen verwacht. 

(Lees verder onder de foto)

Brussel

In Brussel onderhandelen Frans- en Nederlandstaligen eerst in hun eigen taalgroep. Bij de Franstaligen nemen Laurette Onkelinx en Rudy Vervoort het voortouw. Zij kregen woensdag Ecolo en MR op de koffie. Maandag komen Défi en PVDA langs, dinsdag het cdH. Vandaag is het beurt aan de sociale partners.

Aan Nederlandstalige kant ligt het initiatief bij Groen, dat vier zetels veroverde in de Brusselse assemblee. Elke Van den Brandt en Arnaud Verstaete zagen alle Nederlandstalige partijen met verkozenen, op het Vlaams Belang na. 

Koninklijke audiëntie

Er ging heel wat aandacht naar dat Vlaams Belang. Partijvoorzitter Tom Van Grieken kwam woensdag op koninklijke audiëntie, een primeur voor die partij. Van Grieken had naar verluidt een "aangenaam en rustig gesprek" met de koning. De Franstalige politieke wereld reageerde voorzichtig op die audiëntie. De meest uitgesproken reactie kwam van PS-kopvrouw Laurette Onkelinx, die zei "diep geschokt" te zijn. "De koning heeft een schadelijke boodschap gegeven", luidde het.

Tom Van Grieken kwam woensdag op koninklijke audiëntie, een primeur voor het Vlaams Belang.
Photo News Tom Van Grieken kwam woensdag op koninklijke audiëntie, een primeur voor het Vlaams Belang.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maya Debie

    Perfecte keuze van de Koning. Twee ministers van State,die weten wat politiek is en ervaring genoeg hebben. Wie het verschil niet kent tussen informateurs en formateur zou beter zwijgen. En de keuze van een minderheid van de vlaming mevr De Wit.Die halen samen nog geen meerderheid, dus....

  • Diana De Wit

    Door deze keuze heeft de koning geen neutrale houding getoond en duidelijk laten verstaan dat hij de keuze van de Vlamingen niet respecteert! Maar hij zal de Vlaamse Leeuw niet temmen!! Het gaat er stuiven!

  • Marc Baeyens

    De koning duidt twee anti-Vlaamse raadgevers aan. De Franstalige richting is ingezet. Benieuwd hoe Vlaamsgezind onze trado-partijen zich zullen gedragen, de linkse partijen buiten beschouwing gelaten.