Eerste Eclips-actie Leuvense politie levert 75.605 euro aan boetes op

Archieffoto Ronny De Coster
De Leuvense lokale politie heeft gisteravond en -nacht haar eerste Eclips-actie gehouden, in samenwerking met de federale politie, douane, Vlaamse belastingdienst en FOD Mobiliteit. 5 ANPR-camera's scanden 7.181 voertuigen en 320 van die wagens werden aan een grondigere controle onderworpen. Dat leverde 34.570,90 euro aan niet-betaalde penale boetes op en 41.035 euro aan achterstallige verkeersbelasting.

'ECLIPS' staat voor een 'Effectieve Criminaliteitsaanpak in Leuven door Integrale Partnergerichte Samenwerking', een project waarmee de Leuvense politie in 2018 gestart is. Het project beoogt een integrale samenwerking op grote en kleine schaal tussen de verschillende veiligheidspartners waarbij de inspanningen gebundeld en gestroomlijnd worden om veiligheidsproblemen effectiever en efficiënter aan te pakken.

Gisteravond en -nacht ging het project van start met een grootschalige multidisciplinaire controle onder regie van de lokale politie Leuven. Op verschillende grote invalswegen rond de E40 aan het industrieterrein in Haasrode en de E314 aan de Mechelsesteenweg in Leuven werden 5 ANPR-scanners opgesteld, om alle doorgaand verkeer te kunnen controleren in politionele en fiscale databanken.

In totaal werden 7.181 voertuigen ANPR-gescand en daarvan werden er 320 grondiger gecontroleerd. 70 personen bleken bij de politie gekend te staan, net als 14 voertuigen. 5 bestuurders bliezen positief bij een ademtest en één man die onder invloed en te snel reed, zag zijn rijbewijs meteen ingetrokken worden. Hetzelfde gebeurde met een man die onder invloed van cannabis reed.

Dertien bestuurders bleken drugs te vervoeren, één zelfs in een verborgen berguimte in zijn wagen. De politie trof ook twee wapens aan. Twee wagens waren niet verzekerd, vijf bestuurders hadden geen geldig keuringsbewijs en drie bestuurders waren niet in orde met de inschrijving van hun voertuig. Drie bestuurders kregen ook een proces-verbaal voor inbreuken op de wetgeving inzake het rijbewijs.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  De kas is weer gevuld...wat leren we hieruit..ofwel hebben mensen geen geld meer om een boete, verkeersbelasting of dergelijks te betalen.....dan is er een probleem. Of is het uit laksheid dat er zoveel schulden openstaan....

 • Gerd Peeters

  Daarover gaat het dan uiteindelijk, geld, geld, geld.

 • Jan De Bisschop

  Mooi resultaat. Gefeliciteerd.

 • Erika Kallens

  Het is hun job,die ze eigenlijk dagdagelijks moeten doen!!! Moest dat gebeuren zou er heel wat minder gespuis op de weg zijn!!!

 • Paul Philippaerts

  Prachtig resultaat. Wel is een deel van de ingevorderde boetes het gevolg van het feit dat financiën niet in staat is de boetes in te vorderen. Die operatie kost de staat geen cent,want zelfbedruipend. Conclusie meer van dat, en de criminaliteit gaat teruglopen, minder volk in gevangenissen, de boetes worden weer betaald.