Eerste anti-Scientology betoging in België trekt vooral jongeren

Twintig à dertig jongeren hebben vandaag een protestactie gehouden aan de Europese hoofdzetel van de Scientology-kerk in de Wetstraat in Brussel.

Dood na verbod psychiatrische hulp
Gelegenheid was de verjaardag van Lisa McPherson, die in 1995 om het leven kwam omdat Scientologyleden haar hadden verboden psychiatrische hulp te vragen. Volgens de actievoerders die deel uitmaken van de internationale beweging 'Anonymous', wordt er vandaag op verschillende plaatsen in Europa betoogd.

De actievoerders, vooral jongeren rond de 20 jaar, deelden flyers uit en zwaaiden met borden die verwezen naar de dubieuze dood van McPherson en naar nog enkele recente zaken die "het ware gelaat van Scientology tonen".


"McPherson was sinds haar achttiende lid van Scientology. Toen ze in 1995 na een auto-ongeluk - ze was toen 36 - in een psychiatrische instelling werd opgenomen, kwamen Scientologyleden haar weghalen. Volgens hun leer zijn psychiaters incompetente zielenknijpers.

Eigen revalidatiecentrum
Scientology stopte haar in een eigen revalidatiecentrum, waar ze na 17 dagen overleed. Onderzoek heeft uitgewezen dat een mix van foutieve en grote hoeveelheden medicijnen aan de basis lag", legt een van de deelnemers uit.

Manipulatie en misbruik
Volgens Anonymous is dit niet het enige voorbeeld van hoe Scientology haar leden manipuleert en misbruikt. "Wij vinden het onze taak om die wanpraktijken kenbaar te maken en aan iedereen duidelijk te maken dat Scientology meer is dan een groep holgeslagen rijke Hollywoodgekken. Scientology is een extreem gevaarlijke sekte", klinkt het.


Europese hoofdzetel in Brussel
De beweging Anonymous bestaat al enkele jaren, maar krijgt nu pas voet aan de grond in België. "Dit is onze eerste actie in België. En ook al heeft Scientology hier niet veel aanhangers, de Europese hoofdzetel van de kerk ligt hier in Brussel. Daarom moeten wij ook hier onze stem laten horen. Volgende maand plannen we een nieuwe actie in België", aldus een van de deelnemers.


Loslopend wild
De aanhangers van Anonymous hebben een reden waarom ze anoniem wensen te blijven. "Er bestaan ontelbare voorbeelden van critici van Scientology die worden gestalkt en gepest tot ze er gek van worden. Ook daar zijn veel voorbeelden van. Sinds Anonymous er onlangs in slaagde om de website van Scientology te kraken, zijn ook wij loslopend wild voor de organisatie. Daarom laten we niets aan het toeval over en verbindt geen enkele van onze aanhangers zijn naam aan de beweging", klinkt het.


Internetcommunity
"Wij zijn een internetcommunity, maar geen cyberterroristen. Wij zijn een onafhankelijke beweging zonder één leider of zonder nationale, religieuze of politieke inslag. Ons enige doel is mensen te informeren over Scientology", klinkt het nog. (belga/lb)Het Europees hoofdkwartier van de Church of Scientology ligt in Brussel.
UNKNOWN Het Europees hoofdkwartier van de Church of Scientology ligt in Brussel.
UNKNOWN
UNKNOWN