Eerst woning huren, erna goedkoper kopen?

Een bouwbedrijf uit Sint-Truiden lanceert een nieuwe manier om een huis te kopen: hamsterhuren. Je begint dus met te huren, en als je na een tijdje beslist om het huis of het appartement te kopen, dan gaat de huur die je al hebt betaald, van de koopprijs af. Dat kan een oplossing zijn voor mensen die nu niet of moeilijk kunnen sparen voor een huis, juist omdat ze ook nog huur moeten betalen.

Kristien Gevers mag zich de allereerste hamsterhuurster noemen. Vorige week is ze ingetrokken in haar nieuwe woonst in Sint Truiden. Oorspronkelijk was ze eerst van plan van te kopen, maar er werd haar de mogelijkheid aangeboden om te huren in afwachting van te kopen. Voor haar kwam dat beter uit, omdat ze haar financiële middelen nog niet meteen beschikbaar heb. Het mooie van het systeem is dat na 3, 4, 5 jaar huren, bij aankoop al het huurgeld van de prijs wordt afgetrokken. Op die manier stelt men de mensen in staat om een eigen inbreng te kunnen voorzien voor het verkrijgen van een financiering van die woning. Omdat men net gezien heeft dat daar het schoentje knelt en dat mensen niet meer in staat zijn om een woning te kunnen kopen.

Kristien is recent gescheiden. En de financiële kant is nog niet afgerond. Ze huurt nu, maar kan over een paar jaar het huis ook kopen. De nieuwbouw van Kristien kost 290.000 euro. Nu betaalt ze 950 euro huur per maand. Stel dat ze over vijf jaar de woning koopt, dan heeft ze 57.000 euro huur betaald. Rest te betalen : 233.000 euro. Hamsterhuren is momenteel haar enige optie om te kunnen kopen. Maar huurders moeten niet kopen. Ze kunnen ook gewoon blijven huren.

Klein detail : alleen de huurgelden van maximaal vijf jaar worden terugbetaald. Beslis je dus pas na acht jaar om te kopen, ben je wel drie jaar huur kwijt. Voorlopig zijn er enkel huurhamsterprojecten in Sint-Truiden.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE PLUSZONE, EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. PROEF NU VIER WEKEN VOOR SLECHTS 1 EURO
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jean petermans

  Inderdaad; de formule huurkoop bestaat al meer dan 100 jaar, en wordt al lang toegepast bij verschillende sociale woningbouw verenigingen waar de.huurhuizen na een bepaalde tijd gekocht kunnen worden onder aftrek van huurgelden

 • Geert Heylen

  Huurkopen,bestaat toch al lang. Is een oplossing om de gangsters van banken Buiten spel te zetten!!!

 • Eva Vandenbon

  In Spanje al lang zo...

 • Figen Aras

  Super idee