Eerder al problemen bij bedrijf dat besmet vlees leverde aan Colruyt

Geert De Rycke
Afgelopen weekend moest Colruyt meerdere vleesproducten uit de rekken halen wegens mogelijke aanwezigheid van de bacterie E.Coli. “De bacterie werd in een erg beperkt lot gemalen rundvlees ontdekt tijdens een interne controle, wat bewijst dat de procedure zeer goed werkt", preciseert Pascal François, de woordvoerder van Viande de Liège. Het is echter niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak komt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Afgelopen weekend riep Colruyt gebakken rosbief, vers rundvlees en bereidingen op basis van gemalen rundvlees terug wegens de mogelijke aanwezigheid van de bacterie E. coli STEC. Bij een interne controle van leverancier Viande De Liège werd in een deel van de rundvleesproducten de aanwezigheid van E. coli STEC vastgesteld. 

Daarom besliste Colruyt om de producten uit de verkoop te nemen. Het ging in totaal 95 beenhouwerijen in België (op een totaal van 240 beenhouwerijen). Daardoor moest ook de vzw Prinses Harte oproepen om de 420 liter spaghettisaus die ze verkocht hadden voor Kom Op Tegen Kanker, niet op te eten uit vrees voor besmetting. Prinses Harte liet ook weten dat ze een schadevergoeding van Colruyt zullen eisen.

"Vrijdag 26 april werd een erg zwakke aanwezigheid van E.Coli vastgesteld. Die informatie werd onmiddellijk overgemaakt aan Colruyt, die het nodig oordeelde om uit voorzorg die producten terug te roepen", benadrukt Viande de Liège. "Het is ook belangrijk eraan te herinneren dat het bakken alle risico's opheft", vervolgt Pascal François. Volgens hem kan dit type bacterie afkomstig zijn van een slachthandeling of van het dier zelf. "Dit toont aan dat de investeringen die het bedrijf deed met het oog op een veel strengere controleprocedure, haar vruchten hebben afgeworpen", zegt de woordvoerder.

Problemen met hygiëne

Het is niet de eerste keer dat het Luikse vleesverwerkingsbedrijf in opspraak komt. Vorig jaar kreeg Viande De Liège een negatieve evaluatie na tekortkomingen aan het autocontrolesysteem en problemen met hygiëne. Verschillende supermarkten, waaronder Colruyt, besloten daarop de samenwerking tijdelijk stop te zetten. Viande de Liège raakte ook zijn label ‘Belbeef’ kwijt, dat garant staat voor de traceerbaarheid van het vlees en de hygiëne. Sinds vorig jaar werden nieuwe middelen geïnvesteerd om de controleprocedures te versterken.

Het slachthuis van Luik, vanwaar het betrokken vlees afkomstig was, bestudeert de oorsprong van het probleem. "We hebben nog geen informatie ontvangen over de samenstelling van het lot, maar er zal een bijkomende analyse gebeuren en het personeel krijgt opleiding", aldus directeur Tony Jolet. "Er zijn meerdere oorzaken mogelijk: hygiëne van het personeel, een foute manipulatie...". Het slachthuis van Luik gaat ook al zijn leveranciers verwittigen.

Het Federaal Voedselagentschap heeft vandaag nieuwe controles gedaan in het slachthuis. Ook het vleesverwerkend bedrijf in Luik waar de besmetting met de bacterie E.Coli is vastgesteld, kreeg inspecteurs over de vloer. Dat bericht VTM Nieuws. Er zouden geen inbreuken zijn vastgesteld.

Het controlesysteem heeft effectief zeer goed gewerkt en Colruyt werd zeer snel gewaarschuwd

Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV)

“Het controlesysteem heeft effectief zeer goed gewerkt en Colruyt werd zeer snel gewaarschuwd", bevestigt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). De oorsprong van een besmetting situeert zich waarschijnlijk op het ogenblik van de slachting. Inspecteurs van het FAVV waren deze ochtend aanwezig in het slachthuis van Luik.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans hertens

  Ja, steeds de goedkoopste!

 • Tommy De Becker

  Zijn jullie nu zo dom? Microbiologische besmetting zie je niet, en resultaten van analyse zijn er niet op 5 minuten. Besmetting van e. Coli bv is praktisch onvermijdbaar als je vlees verwerkt.

 • Frans Faes

  Goedkoper dan goedkoop. Wat kan je dan nog van je leveranciers verwachten? Dat geldt niet enkel voor Colruyt.

 • Bart Geerts

  Jan Baroen, lezen voor je schrijft! De controle werd gedaan door het toeleveringsbedrijf. Ik versta jullie niet hoor. Ze doen een interne controle en sturen deze gegevens plichtsbewust naar hun klant, Colruyt. En toch breken jullie dit bedrijf af. Jullie reactie zorgt ervoor dat een volgende keer de bevindingen van de interne controle verzwegen worden! Proficiat Via de de Liege, doe zo verder!!

 • Norbert Corten

  Zij zijn en blijven de goedkoopste niet waar,dus ook de leveranciers.