Eerbetoon voor heldhaftige Belgische verpleegster WOII

AP
In Bastenaken is vandaag hulde gebracht aan Augusta Chiwy, de Belgisch-Congolese vrouw die in de geschiedenisboeken staat vanwege haar heldendaden tijdens het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog. Ze verzorgde burgers en soldaten in een geïmproviseerd hospitaal nadat ze was teruggekeerd naar haar familie in Bastenaken. Augusta Chiwy overleed op 23 augustus op 94-jarige leeftijd.

Vandaag werd haar kist aan het Mardassonmonument geplaatst, het monument ter ere van de Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn tijdens het Ardennenoffensief. Amerikaanse militairen escorteerden haar kist.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in België, Denise Campbell Bauer, de burgemeester van Bastenaken, Benoît Lutgen, en een vertegenwoordiger van koning Filip woonden de ceremonie bij. Ook aanwezig waren de familie van de vrouw en verschillende oudstrijders. "Ze is een van die moedige mensen die op een moment in hun leven blijk geven van zelfopoffering", zei Lutgen.

"Vandaag betreuren we het heengaan van een engel, en een van de grootste schatten die België ons gegeven heeft", zei de ambassadeur van de VS, die Augusta Chiwy persoonlijk heeft ontmoet. "De familie-Chiwy is een buitengewone moeder, grootmoeder en overgrootmoeder verloren. België en de VS zijn een ware heldin verloren, maar de wereld heeft er een engel bij", zei ambassadeur Campbell Bauer.

De zoon van Augusta Chiwy noemde zijn moeder een "mama, ook voor de mensheid". Haar lichaam werd begraven op de begraafplaats van Bastenaken.

AP
AP
AP
In 2011 kreeg Augusta Chiwy in Brussel al een ereteken van het Amerikaanse leger.
AP In 2011 kreeg Augusta Chiwy in Brussel al een ereteken van het Amerikaanse leger.