Een Zweedse, Bourgondische of een raketcoalitie: wat betekenen die termen juist?

Kiest De Wever voor een Bourgondische coalitie, een Zweedse of wordt het toch een raketcoalitie?
ANP/RV Kiest De Wever voor een Bourgondische coalitie, een Zweedse of wordt het toch een raketcoalitie?
Nu alles er op lijkt te wijzen dat informateur Bart De Wever maandag een nieuwe Vlaamse regering zal voorstellen, worden we weer om de oren gesmeten met termen als een ‘Zweedse’ coalitie, een ‘Bourgondische’, een ‘raketcoalitie’, ... maar wat betekenen al die termen en van waar komen ze? Een overzicht.

Zweedse coalitie: N-VA, Open VLD, CD&V

De Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld in het Vlaamse parlement had een bijzonder grote meerderheid de voorbije vijf jaar. De drie regeringspartijen kunnen ook nu gewoon verder. Samen hebben ze nog 70 zetels op 124, genoeg dus voor een meerderheid die bij 63 van de 124 zetels behaald is. 

De coalitie bestaat wel enkel uit verliezers: N-VA verloor bij de verkiezingen 8 zetels (van 43 naar 35), CD&V 8 (van 27 naar 19), en Open Vld 3 (van 19 naar 16). Toch lijkt er opnieuw een Zweeds avontuur aan te komen. Dat blijkt toch uit indiscreties bij meerdere partijen. Aan het hoofd van die regering staat niet Bart De Wever, wel Jan Jambon.

De naam is afgeleid van de vlag van Zweden, blauw met een geel kruis. De kleur blauw verwijst naar de liberalen, de kleur geel is die van de N-VA en het kruis verwijst naar de christendemocraten van CD&V.

De Zweedse vlag: blauw met een geel kruis.
ANP XTRA De Zweedse vlag: blauw met een geel kruis.

Bourgondische coalitie: N-VA, Open VLD, SP.A

Bij deze variant zou CD&V ingewisseld worden voor de socialisten, zoals in Antwerpen bestuurd wordt. Zo'n Vlaamse coalitie zou een meerderheid hebben, zij het nipt: met slechts een zetel op overschot. Bovendien zou de coalitie ‘linkser’ zijn, wellicht niet de voorkeur van N-VA en Open Vld. Het zou wel het voordeel bieden dat een federaal verlengstuk mogelijk is.

De naam verwijst naar de kleuren van Bourgondië in Frankrijk: geel, rood en blauw. Het was Bart De Wever zelf die de term lanceerde toen hij zijn Antwerpse coalitie vormde. Hij had ook kunnen kiezen voor de vlag van Venezuela, Colombia, Roemenië, maar wellicht koos hij liever voor een verwijzing naar Vlamingen als “echte Bourgondiërs” dan naar drugs (Colombia), communisme (Venezuela) of corruptie (Roemenië).

De vlag van de Franse regio Bourgondië.
RV De vlag van de Franse regio Bourgondië.

N-VA, CD&V, SP.A: Mastercard? Raketcoalitie?

Een coalitie met N-VA, CD&V, SP.A, maar dus zonder Open Vld is ook nog mogelijk. Die zou over een stabiele meerderheid (70 zetels) beschikken, maar is wellicht te links voor veel N-VA’ers. Voor het samengaan van geel, oranje en rood is echter nog geen naam. Er zijn wel al enkele suggesties gelanceerd: de Mastercardcoalitie is een optie, want de kleuren van de kredietkaart zijn ook geel, oranje en rood. Ook de raketcoalitie zou kunnen, als verwijzing naar het populaire ijsje dat Ola in 1962 op de markt bracht, met de smaken framboos, sinaasappel en ananas.

De Raket, het waterijsje van Ola met de smaken framboos, sinaasappel en ananas.
ANP De Raket, het waterijsje van Ola met de smaken framboos, sinaasappel en ananas.76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Weckhuyzen

  Noem het gewoon een kernbom-coalitie; de enige manier om van België terug een "normaal" land te maken is terug gaan naar 1 regering ipv 6 overtollige en onbekwame regeringen waar postjes-pakkerij het belangrijkste is.

 • peter destoop

  Filip goebels heeft ooit een mooie conference gegeven over dat ijsje op de foto. Wees gerust BDW. Dat ijsje zal er volledig inzitten deze keer en het zal pijn doen zeker bij de volgende verkiezingen.

 • Yvan Lindekens

  Al dat gezwam over al dan niet "democratisch" en ik wed dat er hier geen vijf zitten, die ook maar iets zinnigs over "democratie" kunnen vertellen...

 • Bob Boomer

  Een Zweedse, Bourgondische of een raketcoalitie: wat betekenen die termen juist? Het betekent allemaal hetzelfde: de middenklasse zal het gelag betalen en de elite blijft gevrijwaard.

 • peter colson

  Een coalitie gewoon naar de partijen noemen die er aan deelnemen is veel te simpel voor de media. Stop toch eens met dat politiek correct geleuter met eufemimsen, en start met een kat een kat te noemen. Een coalitie van NVA-OVLD en CD&V is een coalitie van NVA-OVLD en CD&V. Al dat cryptisch gedoe met allerlei eufemistische omschrijvingen is om indruk te geven dat journalisten het allemaal beter weet