Een week na heropstart: kerncentrale Doel 4 stilgelegd door verstopte filter

De koeltorens van de kerncentrale van Doel.
REUTERS De koeltorens van de kerncentrale van Doel.
Kerncentrale Doel 4 wordt gecontroleerd stilgelegd. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel en meldt persagentschap Belga. Aanleiding is het uitvallen van een pomp. 

Een pomp in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale is stilgevallen wegens een verstopte filter. “We moeten kunnen onderzoeken hoe de filter is verstopt geraakt”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. Daarom dient de centrale te worden stilgelegd. Hoelang dat zal duren is nog niet duidelijk.

Het uitvallen van de kerncentrale is opvallend aangezien ze ruim een week geleden nog maar terug op het elektriciteitsnet werd aangesloten. De centrale werd deze zomer stilgelegd nadat er betondegradatie was vastgesteld in de reactor. 
“Dat probleem is nu verholpen en dus kan de reactor opnieuw op een veilige manier worden uitgebaat”, klonk het toen bij toezichthouder FANC.

De centrale, met een vermogen van 1.000 megawatt, is belangrijk om in januari en februari - de meeste kritieke maanden voor onze bevoorradingszekerheid - het licht aan te helpen houden. Hoogspanningsnetbeheerder Elia meldt alvast dat er “op korte termijn geen impact is op de bevoorradingszekerheid”. Volgens een eerste inschatting van Engie zou de reactor stilliggen tot zondag, voor 48 uren dus.

Dat de afwijking aan het licht amper een week na de heropstart komt, is niet abnormaal, aldus de Engie-woordvoerster nog. “De centrale draaide sinds enkel dagen op vol vermogen en is bijgevolg blootgesteld aan hoge druk en hoge temperaturen. Tijdens de stillegging was dat lange tijd niet het geval. Het is dan ook niet abnormaal dat afwijkingen kort na een heropstart aan het licht komen, wegens dat druk- en temperatuurverschil.” 
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Ronny Ooijen, inclusief de "scheurtjes", waardoor de reactoren verplicht werden stilgelegd en het recente betonrot buiten de reactorgebouwen, was de "op" tijd van alle kernreactoren in dit land 84% bij een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. Nederland heeft de uitbating van Borssele verlengd tot 60 jaar, de VS gaan tot 80 jaar. De VS heeft net een paar dagen geleden besloten om kernenergie weer volop te ondersteunen met goedkeuring van beide partijen in de Senaat.

 • Ronny Ooijen

  Ferdinand Engelbeen, kerncentrales met een betrouwbare levensduur van minstens 40 tot wel 60-80 jaar? Excuseer maar de feiten spreken u tegen. Hoe oud zijn de kerncentrales hier en deze zijn al jaren niet meer betrouwbaar. Tenzij stilstanden van meerdere maanden of zelfs meer dan een jaar onder de noemer 'betrouwbaar' vallen. Dirk Geuns, PV Cycle Belgium recycleert zonnepanelen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Matt Casters, vorige woensdag een toespraak beluisterd door een ecomodernist - een ecologist die voor haalbare oplossingen, dus vóór kernenergie is. De eerste 20 jaar is de stroom uit een kerncentrale duurder dan wind, maar goedkoper dan zon, beiden zonder back-up of opslag. Na 20 jaar is de investering afgeschreven en wordt kernenergie veruit het goedkoopst met een betrouwbare levensduur van minstens 40 tot wel 60-80 jaar. Overigens in China voor de helft van de prijs...

 • Luc Lepoudre

  Technische installaties zijn altijd al mogelijk gehinderd door kleine mankementen zoals deze. Dat is altijd al zo geweest. Maar nu is een kapotte lamp op het toilet in Doel of Thinage al breaking-news.

 • Maria de swert

  Dit vond ik tijdens de week de" beste mop van het jaar" ; Minister van ENERGIE , geen probleem tot met nieuwjaar , want tussen Kerst en Nieuwjaar zijn er toch veel mensen op verlof !!!! Zie maar dat uw oude vliegtuigmotoren niet ontploffen , erg hé , hoe heet dit land nu weer , ik denk dat ze in het buitenland nogal lachen met ons en wij dragen toch genoeg af hé !