Eén volwassene op de tien kent moeilijkheden met lezen en schrijven

Thinkstock
Eén volwassene op de tien in ons land heeft moeite met lezen en schrijven. Dat zegt de Franstalige vzw Lire et Ecrire en Belgique naar aanleiding van de de internationale dag van de alfabetisering.

Volgens de vzw tonen de cijfers aan dat men ondanks de schoolplicht er nog steeds niet in slaagt een deel van de bevolking de basisvaardigheden aan te leren. Lire et Ecrire en Belgique wil de bevolking en de politici sensibiliseren over die realiteit.

Wereldwijd zijn er 758 miljoen volwassen analfabeten, waarvan twee derde vrouwen. Socio-economische en culturele ongelijkheid is één van de oorzaken van dat analfabetisme.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Waarom geen gemeentelijk initiatief om zogezegde minder goede lezers en schrijvers zonder fauten..sorry...te leren in cursussen...dat zal de gemeenschap ten goede komen en sociaal contact bevorderen.

 • Peeters Freddy

  Ik ben 67 jaar en moest gaan werken toen ik 14 jaar was. Lezen kan ik goed maar schrijven zonder fouten is andere koek.

 • Jef Heffens

  Ik kan nog lezen nog schrijven maar daarom ben ik toch niet minderwaardig?

 • Jef Heffens

  Dat is niks nieuws onder de zon, dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn. We zijn nu éénmaal een mix van verschillende intellectuele niveau's.

 • eric maier

  valt dat mee. Bij de categorie 12-25 kan meer dan de helft dat niet. Lijkt me nogmaals een bewijs dat digitaal lesgeven ook de kwaliteit van kennis naar beneden haalt. Wetenschap toont ook aan dat je dat anders opneemt en opslaat dan geschreven en gelezen tekst. Het is zoals de gps en de oude wegenatlas : bij het ene weet je na 3 straten niet meer waar je was, bij het andere sla je half Belgie op in het geheugen.