Een vijfde meer verkeersboetes, dankzij nieuw computersysteem

Spectaculaire stijging

Het aantal verkeerboetes steeg in 2018 met 21 procent ten opzichte van 2017.
BELGA Het aantal verkeerboetes steeg in 2018 met 21 procent ten opzichte van 2017.
Vorig jaar zijn een vijfde meer verkeersboetes verstuurd dan het jaar ervoor. Dat is grotendeels de verdienste van een nieuw computersysteem, dat alle verkeersboetes automatisch verwerkt.

Bijna 5 miljoen verkeersboetes zijn vorig jaar in ons land de deur uitgegaan. Justitie tekent daarmee een spectaculaire stijging van 21 procent op ten opzichte van 2017. “Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren”, zegt Edward Landtsheere, de woordvoerder van de FOD Justitie. “Er zijn meer vaststellingen gedaan door de politie, dat is zeker zo. Maar een groot deel van de winst zit hem ook in de verwerking van de boetes.” 

Papierwerk

Voor 28 maart 2018, de datum dat het nieuwe systeem volledig werd uitgerold, kwam daarbij nog een pak papierwerk kijken. Sindsdien gebeurt het afhandelen van verkeersovertredingen automatisch door een gecentraliseerd computersysteem. “Daardoor is er vooral een grote stijging op te merken in het aantal onmiddellijke inningen”, zegt Landtsheere. “De voorbije jaren schommelde dat telkens rond 3,5 miljoen, omdat de diensten een hoger volume simpelweg niet aankonden. Maar in 2018 zien we dat het aantal geklommen is tot meer dan 4,3 miljoen.” 

Er zijn meer vaststellingen gedaan door de politie, dat is zeker zo. Maar een groot deel van de winst zit hem ook in de verwerking van de boetes

Edward Landtsheere, woordvoerder FOD Justitie

500 miljoen

Waar justitie vroeger enkel in het spel kwam als een overtreder zijn boete niet betaalde, neemt de overheidsdienst nu de verwerking van alle boetes voor haar rekening. Dat gaat over alles, van snelheidsboetes, tot boetes voor rijden onder invloed. “Omdat alle gegevens over een bepaalde overtreder nu samengebracht worden, hebben we ook een veel beter zicht op recidivisten”, zegt Landtsheere. 

In totaal bedraagt de som van alle boetes die vorig jaar verstuurd zijn, samen met de uitgesproken vonnissen van de politierechtbanken, ongeveer 500 miljoen euro. Hoeveel daarvan betaald is, is nog onduidelijk. De overheid heeft wel maatregelen getroffen om te garanderen dat niemand nog zijn boete ontloopt. Bij wie niet betaalt, kan de overheid de boete afhouden van een teruggave van de personenbelasting.  

Ook overtreders uit andere EU-landen kunnen de dans bijna niet meer ontspringen. Vorig jaar vertrok 10 procent (518.600) van alle verkeersboetes naar het buitenland. 
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jil Heirman

  5 miljoen verkeersboetes wil zeggen dat de toegelaten max. snelheid momenteel veel te laag ligt, want zo rap rijden we allemaal niet. Wel integendeel, hoe trager we met z’n allen vooruit schuifelen, hoe meer boetes er worden uitgedeeld, ga het maar na. Net zoals we meer aan elektriciteit (lees: taksen) betalen terwijl we minder verbruiken dan vroeger. Als ze de kas maar gespijsd krijgen, nietwaar?

 • Gerard Braeckmans

  Goed zo! Al wie een boete krijgt is tenslotte in overtreding.

 • HERMAN FAES

  JA hoor , de meesten hebben op één of andere manier gelijk . als ik de reacties lees lijkt het wel op middeleeuwse toestanden van de overheid , toen plukte ze de bevolking ook kaal tot ze nog alleen een korst brood hadden .

 • oswald billiet

  Ik ben toch wel eens benieuwd hoe de verhouding van de verkeersboetes is tussen de Vlamingen en de Walen. Deze worden niet gepubliceerd. Uit eerlijke schaamte?

 • Dikke Van Aarschot

  zullen ze in brussel graag horen kasakasa