Een van de meest gezochte terreurverdachten van ons land opgepakt

belga
De voortvluchtige terreurverdachte Mohamed Saouti is na een vlucht van drie maanden opgepakt in Marokko. Dat meldt de VRT. Het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van de arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal zijn uitlevering gevraagd worden. Al is de kans wel klein dat dat effectief zal gebeuren. De intrekking van het verblijfsrecht van Saouti wordt opgestart, dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag via Twitter Theo Francken gemeld.

De staatssecretaris wijst erop dat Saouti vreemdeling is, en geen Belg, maar hij wel verblijfsrecht in ons land heeft. De intrekking van dat verblijfsrecht wordt nu dus opgestart. Het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van die arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal het federaal parket zijn uitlevering vragen. Maar omdat hij geen dubbele nationaliteit heeft, is het te betwijfelen of Marokko op die vraag zal ingaan. Saouti zal dan waarschijnlijk daar een proces krijgen.

Na huiszoekingen in de buurt van Rijsel en in Anderlecht begin juli werden twee broers, Akim (40) en Khalid (37) Saouti, aangehouden. Een derde verdachte kon ontsnappen. Sindsdien was de politie koortsachtig op zoek naar hem.

Gevreesd werd dat Mohamed Saouti eventueel een terreuraanslag zou beramen. Hij is onder meer gekend bij de politie voor carjackings en gewapende overvallen. Hij is ook de broer van de voor terrorisme veroordeelde Saïd Saouti, lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders.

Kalasjnikovs en riot gun

De politie trof deze zomer in de bewuste garagebox in Anderlecht niet alleen zware wapens aan - verschillende kalasjnikovs, vier ontstekingsmechanismen, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie - maar ook twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politie-uniformen en een uniform van de Civiele Bescherming. Er waren aanwijzingen dat de Saouti's plannen hadden voor een terreuraanslag.

Het onderzoek naar de verdachten zou begonnen zijn met een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan hun Franse collega's. In Frankrijk werd afgelopen zomer de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn. De tip ging vermoedelijk over hem.

Het Belgische luik van het onderzoek zou pas in het voorjaar van start gegaan zijn, met informatie over Akim Saouti. De Franse en Belgische speurders lieten er geen gras over groeien en begonnen zowel Ghemit als de broers Saouti intensief af te luisteren en te observeren.

Het onderzoek naar de verdachten zou begonnen zijn met een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan hun Franse collega's

Ontmoeting in het Brusselse

Uit dat onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti regelmatig telefonisch contact hadden. Er is ook sprake van minstens één ontmoeting in het Brusselse.

Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti naar de garagebox stapt waar de wapens gevonden werden. Terwijl Akim op de uitkijk blijft staan, gaat Ghemit de box binnen met een zwarte sporttas. Even later komt hij opnieuw buiten, nog steeds met de sporttas. Mogelijk is dat het moment waarop de wapens of andere materialen geleverd werden.

Ook Mohamed Saouti zou deel uitgemaakt hebben van dezelfde terreurcel, maar kon aan de politie ontkomen. Hij zou begin oktober al in Marokko opgepakt zijn.

Broers ontkennen

De broers Akim en Khalid Saouti zitten intussen nog steeds in voorlopige hechtenis. Hun advocaten hebben steeds verklaard dat ze elke betrokkenheid bij terreurplannen ontkennen. De wapens en het materiaal die in de garagebox werden gevonden waren wel van Akim Saouti, gaf zijn advocaat toe. Hij kocht die voor een zacht prijsje, maar zou er geen concrete plannen mee gehad hebben.