Een portret van Eric Geboers, een van de beste Belgische motorcrossers ooit

Eric Geboers (1962-2018).
Photo News Eric Geboers (1962-2018).
Voormalig wereldkampioen motorcross Eric Geboers is niet meer. Aan een waterplas in Mol werd vandaag met man en macht gezocht naar de 55-jarige Limburger, maar tevergeefs. Een portret van Eric Geboers, een van de beste Belgische motorcrossers ooit. 

De 55-jarige Eric Geboers sprong gisterenavond uit een plezierboot om een hond te redden, maar kwam niet meer boven. De hulpdiensten zochten urenlang naar de ex-motorcrosser, maar alle hulp kwam te laat. We nemen zo afscheid van een Belgisch motorcrossicoon.

Wereldkampioen in de 125, 250 en 500 cc

Geboers, ook wel 'The Kid' genoemd, was de eerste motorcrosser die wereldkampioen werd in de drie klassen: 125, 250 en de 500 cc. In 1982 werd hij als twintigjarige knaap voor het eerst wereldkampioen in de 125cc, een jaar later schreef hij die klasse opnieuw op zijn naam. En dit was nog maar het begin. Geboers bleef goed presteren en in 1987 won hij de 250cc-klasse. Een jaar later deed hij daar zijn eerste titel in de 500cc bovenop. Geboers werd zo de eerste motorcrosser ooit die in alle drie klassen wereldkampioen werd. 

Eric Geboers (1989)
Photo News Eric Geboers (1989)

Sportman van het jaar

En die prestatie - wereldkampioen worden in alle drie motorcrossklassen - leverde Geboers de prijs van Sportman van het jaar. Hij was zo - na Georges Jobé - pas de tweede motorcrosser die de prijs in de wacht kon slepen. En de ex-motorcrosser werd niet alleen gekroond tot Sportman van het jaar, hij kreeg ook de Nationale trofee voor sportverdienste. 

Neen, Geboers won niet één maar twee keer het wereldkampioenschap in de 500cc. In 1990 werd het WK motorcross beslist in eigen land, op de Citadel van Namen. Geboers boekte zijn vijfde WK-titel, en het zou ook zijn laatste zijn. De dag na zijn wereldtitel zette de toen 28-jarige Geboers een punt achter zijn profcarrière, waarin hij 38 GP's won.

Teammanager

Na zijn profcarrière ging Geboers onder meer aan de slag als organisator van verschillende GP's, waaronder de cross in Namen, waar hij in 1990 wereldkampioen werd. Hij richtte een helikopterbedrijf op 'EG Heliservice', dat in 2004 failliet verklaard werd. De vijfvoudige wereldkampioen was ook teammanager bij het Suzuki-team van zijn oudere broer Sylvain. 

Eric Geboers (1988)
Photo News Eric Geboers (1988)22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • EDDY LENAERTS

  28 jaar geleden gestopt als sporter... En nu ineens weer wereldnieuws. Sorry elke dag sterven er mensen . Maar daar wordt niet zoveel gerucht over gemaakt. Stop met mensen altijd als een held af te schilderen. Spijtig voorval...het zij zo

 • Lieven JACOBS

  Veel sterkte en medeleven aan de familie bij het heengaan van deze grote mijnheer. Topsporter met enorm veel durf en wilskracht. Mijn jeugdidool. Spijtig genoeg is ook deze kampioen niet alleen veel te vroeg gestopt met zijn carrière, er zat nog zo veel meer (doch respect voor zijn keuze!), maar komt ook zijn leven veel te vroeg ten einde. Zo triest, loop er al 2 dagen niet goed van...

 • Luc Verkinderen

  Alle crossers komen aan bod in zijn carriereoverzicht, geen woord over Joel Robert die toch ook 7maal wereldkampoen werd zij het dan in de jaren 60-70 . Strange

 • Elisa Jansen

  RIP Eric ´The Kid´ Geboers. Veel te vroeg, veel te onverwacht, gestorven als een echte held. Heel veel sterkte aan de familie. En aan zijn nichtje Ellen, hou je sterk.

 • daniel daue

  Grote mijnheer en een van de beste die belgie ooit zal hebben