Eén op tien bij Defensie is vrouw

Bij Defensie werken 4.129 vrouwen. Dat is 10 procent van het personeelsbestand. Dat maakt Defensie bekend naar aanleiding van de Wereldvrouwendag van zaterdag 8 maart. In 1975 traden de eerste vrouwen toe tot het leger. Sindsdien is hun aantal stelselmatig toegenomen.

Uiteenlopende functies
Het vrouwelijk personeel van Defensie telt 922 burgers en 3.207 militairen onder wie 389 officieren, 1.092 onderofficieren en 1.726 beroepsvrijwilligers. De vrouwen bekleden heel uiteenlopende functies, gaande van technicus tot jachtpiloot en helikopterpiloot. Ook in de buitenlandse operaties duiken steeds vaker vrouwen op. Zo namen vorig jaar 225 deel vrouwen deel aan operaties in Afghanistan, Kosovo en Libanon.

Meer en meer aangepast
Defensie heeft zich als werkgever naar eigen zeggen meer en meer aangepast aan de aanwezigheid van vrouwen door de oprichting van kinderkribbes, de invoering van glijdende werkuren, aangepaste uniformen, ... Met de ondertekening van het charter "Mannen engageren zich voor de gelijkheid van mannen en vrouwen" belooft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ook om zich "verder in te zetten voor de actieve bevordering van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen het departement".

Volwaardige plaats ingenomen
"De voorbije 30 jaar is het aantal vrouwen bij Defensie almaar toegenomen en hebben vrouwen een volwaardige en gelijkwaardige plaats verworven binnen de organisatie. Zo is Defensie één van de werkgevers waar mannen en vrouwen een gelijk loon krijgen, voor gelijke prestaties", aldus De Crem. (belga/tdb)

UNKNOWN