Een op de zes Belgen wordt als arm beschouwd

Illustratiefoto.
Shutterstock Illustratiefoto.
Het armoederisico blijft stijgen in België. In 2018 werd een op de zes (16,4 procent) als arm beschouwd op basis van het inkomen. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2004, zo meldt het Belgische statistiekbureau Statbel vrijdag.

Het armoederisico is gebaseerd op het beschikbare inkomen. Wie in een huishouden woont waar het totale beschikbare inkomen lager ligt dan 1.187 euro per maand (voor een alleenstaande), wordt als arm beschouwd. In 2018 was dat dus het geval voor 16,4 procent van de Belgische bevolking, tegen 15,9 procent in 2017. 

Het is geen verrassing dat het armoederisico veel hoger is voor werklozen (49,4 procent) dan voor de werkende bevolking (5,2 procent). Ook eenoudergezinnen en huurders lopen een groter risico op armoede. Mensen met hoogstens een diploma lager secundair onderwijs lopen vier keer meer kans om financieel arm te zijn dan de hoogst opgeleiden (27,8 tegen 6,4 procent).

Beter nieuws komt er van de indicator voor het risico op armoede of sociale uitsluiting. Die is voor het eerst gedaald onder 20 procent, tot 19,8 procent. Deze indicator houdt behalve met het inkomen ook rekening met twee andere risicofactoren, en die zijn verbeterd. 

Zo leefde vorig jaar 12,1 procent van de Belgische bevolking in een huishouden met een lage werkintensiteit (tegen 13,5 procent in 2017) en werd 4,9 procent geconfronteerd met ernstige materiële deprivatie (5,1 procent in 2017). Dit betekent dat zij niet in bepaalde basisbehoeften konden voldoen, zoals huur betalen, onverwachte uitgaven bekostigen, een auto of telefoon kopen ...

De cijfers zijn gebaseerd op een bevraging van ongeveer 6.000 huishoudens.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Catz

  Wat weinigen beseffen is dat mensen niet allemaal even sterk, gezond of slim zijn. Vaak met kleine handicaps of chronisch ziekelijk reeds vanaf jonge leeftijd, en het ligt niet altijd aan levensstijl. Deze mensen hebben vaak geen gemakkelijk leven, krijgen vaak lastige of ongezonde slechtbetaalde jobs, sukkelen en slepen zich door het leven, met weinig kansen op geluk en comfort. Gezonde mensen hebben daar vaak weinig begrip voor.

 • danny janssens

  vooral zorgwekkend is dat ook steeds meer voltijds werkenden in de problemen komen en dat oudere werknemers worden gedumpt en in de armoede raken, daarom beter een verlaging van de pensioenleeftijd bvb 60.. anderzijds moet het gedaan zijn om bedrijven te subsidieren bvb. bedrijfswagens en moet de fiscus efficienter gaan innen bvb door aftrekposten stelselmatig af te bouwen en buitenlandse rekeningen beter te controleren (200000 fraudeurs aub).

 • anna vandenberg

  willems michel, dus volgens het onderzoek zijn het kansarmen en moeten nog ondersteund worden met premies betaald door de gemeenschap. De slogan de rijken moeten betalen zou moeten zijn de rijken betalen nooit en staan op de eerste rij om te krijgen.

 • Lot Claeys

  Het systeem van berekening is zo gemaakt dat naarmate de landelijke welvaart stijgt, ook het aantal armen en kansarmen stijgt. Ik eis een duidelijke maatstaf: het Europees levensminimum bijv. De hulp zoals bijv. onder vorm van huursubsidie of goedkope sociale woning wordt daarin meegeteld. Stookoliepremie ook. Wie een huis bezit en een pensioen van 800 € trekt, is niet arm. Sluit een contract op lijfrente af met het OCMW; zo leef je rijk en na het overlijden wordt het huis een sociale woning.

 • willems michel

  Anna Vandenberg, dat bejaard koppel heeft gewoon recht op de stookoliepremie. Het geld komt van de staat en bepaalde eigendommen mag men niet meetellen hiervoor.