Eén op de vijf scoutsgroepen moet nieuwe leden weigeren

Archiefbeeld.
PHOTONEWS Archiefbeeld.
De jeugdbewegingen in Vlaanderen doen het goed. Meer dan goed zelfs. Zowel Chiro als Scouts & Gidsen liet de voorbije vijf jaar een stijging van het aantal leden optekenen met gemiddeld tien procent. Maar het is niet al goud wat blinkt. Zo is Scouts & Gidsen genoodzaakt een ledenstop in te voeren bij gemiddeld 1 op de 5 groepen. Dat schrijft De Zondag.

Chiro is met 94.107 leden en 16.736 leid(st)ers de populairste jeugdbeweging van Vlaanderen, gevolgd door Scouts & Gidsen met 83.500 leden en 12.000 leid(st)ers en KSA met 36.000 leden en 6.500 leid(st)ers. Zowel Scouts als Chiro kreeg er de voorbije vijf jaar ongeveer tien procent meer leden bij.

Maar dat succes heeft ook een keerzijde: de Scouts barst uit zijn voegen. Er zijn zelfs groepen waar ouders moeten kamperen om hun kind tijdig te kunnen inschrijven.  “Ongeveer 20% van onze groepen hanteert een wachtlijst of ledenstop als noodrem om de gewenste verhouding van 1 leid(st)er per 6 leden te waarborgen. Zo’n ledenstop is een lokale maatregel om kwaliteit te beheersen; niet door dalend engagement van leiding maar het aantal jonge leden stroomt veel sneller binnen dan het aantal leiding dat doorgroeit uit de oudste leeftijdstakken. Dit succes belet echter niet dat er plaatselijk ook heel wat scoutsgroepen zijn waar zeer zeker nog wel nieuwe leden welkom zijn”, reageert woordvoerder Jan Van Reusel. 

“Het stijgend aantal leden duidt op zowel toenemend vertrouwen van jonge ouders als op blijvende voldoening van oudere leden bij hun jeugdbeweging.”

Fusies

Bij Chiro Vlaanderen is een ledenstop niet zo sterk aanwezig. "Maar we moeten waakzaam zijn, want hoewel ons ledenaantal stijgt, daalt het aantal groepen wel door fusies en stopzettingen", klinkt het daar. "Als we grotere groepen creëren met dezelfde leiding komen we in de problemen." Chiro Vlaanderen maakt zich bovendien ook zorgen over de subsidies. "Als ze niet stijgen, kunnen wij onmogelijk dezelfde kwaliteit blijven aanbieden.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Griet Maes

    Waarom toch zo’n negatieve reacties? Kinderen die op kinderen letten? De leiding is minimum 17 jaar (met daarbij altijd oudere leiding). Dat zijn geen kinderen meer, dat zijn jongeren. En goedkope kinderopvang voor werkende ouders? Alsjeblieft zeg, nog zo’n dooddoener! Scouts is op zondag, dan werken de ouders (meestal) niet. Onze kinderen gaan, volledig uit vrije wil, al jaren met heel veel plezier naar de scouts. Sommige kinderen houden gewoon van het avontuur en het buitenspel plezier!

  • Ronny Wauters

    Mijn kinderen mogen bij geen jeugdbeweging want het zijn kinderen die op kinderen letten! En ik heb ze al zoveel keer onverantwoord bezig gezien op straat dat ik mijn kinderen niet wil aandoen!!!!! Jeugdbewegingen hebben totaal geen normbesef meer!!!

  • leen hanssens

    Natuurlijk doen ze het goed. Een goede kinderopvang voor de werkende ouders.