Een op de vijf reizigers op Brussels Airport is transferpassagier

photo_news
Brussels Airport heeft de voorbije jaren een almaar grotere rol gekregen als overstapluchthaven. In 2016 had nagenoeg een op de vijf passagiers (19 procent) Zaventem niet als vertrekpunt of eindbestemming van zijn vliegtuigreis. Het aandeel transferpassagiers lag daarmee dubbel zo hoog als in 2009. Dat blijkt uit de publicatie 'BRUtrends', een jaarlijks overzicht van de belangrijkste cijfers en tendenzen van de luchthaven.

Van de 21,8 miljoen passagiers die Brussels Airport vorig jaar ontving, werden er 4,15 miljoen (19 procent) geregistreerd als transferpassagiers. Dat zijn reizigers die van elders komen en in Zaventem overstappen op een andere vlucht.

Aanslagen
Het aantal transferpassagiers lag vorig jaar 4,6 procent hoger dan in 2015, terwijl het totale aantal reizigers op Brussels Airport met 7 procent daalde in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016.

Ook de jaren voordien (behalve in 2013) nam het aantal transferpassagiers steevast sterker toe dan het totale aantal passagiers op de luchthaven. Dat betekent dat het marktaandeel van de transferpassagiers de voorbije jaren stelselmatig is gestegen. In 2009 stond het nog op 9,5 procent, of de helft van het aandeel in 2016.

Oorzaken
De toename heeft meerdere oorzaken. Zo wijst Brussels Airport erop dat zijn grootste klant, Brussels Airlines, de voorbije jaren heel wat nieuwe intercontinentale verbindingen heeft geopend, zoals Washington, New York, Toronto en extra Afrika-bestemmingen. Dergelijke verbindingen lokken altijd transferpassagiers.

De maatschappij trad in 2009 ook toe tot Star Alliance, waardoor overstappen op vluchten van andere leden van de luchtvaartalliantie (bijvoorbeeld United Airlines, Air Canada en ANA) eenvoudiger werd. Vluchten van en naar Brussels Airport werden de voorbije jaren ook beter op elkaar afgestemd om transfers te vergemakkelijken.

Barcelona
Uit 'BRUtrends' blijkt nog dat Barcelona met 889.180 reizigers vorig jaar opnieuw de meest populaire Europese bestemming was voor passagiers vanuit Brussels Airport, vóór Madrid en Rome.

De populairste intercontinentale bestemmingen waren New York (441.212 passagiers), Tel Aviv en Washington. De meeste cargo ging naar Leipzig (binnen Europa) en Cincinnati (intercontinentaal).
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels