Eén op de vijf horecazaken blijft maandag dicht

Illustratiebeeld.
Wannes Nimmegeers Illustratiebeeld.
Hoewel het van de Nationale Veiligheidsraad mag, zal toch 1 op de 5 horecazaken maandag de deuren gesloten houden. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 1.800 horecazaken, zo staat te lezen in De Zondag.

Vanaf maandag mogen de cafés en restaurants hun deuren opnieuw openen. Toch zal 1 op de 5 dit niet doen. De zaken kunnen de veiligheidsmaatregelen niet naleven, vrezen dat ze geen klanten zullen zien of dat ze nog niet rendabel zullen zijn. "Veel uitbaters vinden de maatregelen in ons land te streng", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Vooral de 1,5 meter afstand tussen de tafels, de verplichte mondmaskers voor het personeel en het feit dat ze later dan in de buurlanden mogen heropstarten, vinden ze nogal strikt."

Vooral de 1,5 meter afstand tussen de tafels, de verplichte mondmaskers voor personeel en het feit dat ze later dan in de buurlanden mogen heropstarten, vinden ze nogal strikt

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws

Van de zaken die toch zullen openen, zal 90 procent verlies lijden. "De zaakvoerders verwachten de helft van hun klanten, terwijl ze minstens 70 procent nodig hebben om uit de kosten te geraken. Nu al vreest een kwart van de uitbaters deze crisis niet te overleven. Nog eens 25 procent vreest dat ze in de gevarenzone zitten en bijkomende steun absoluut nodig hebben om een faillissement af te wenden." 

Die steun komt er. Om de horeca te helpen, besliste de superkern zaterdag om de btw op niet-alcoholische dranken tot eind dit jaar te verlagen naar 6 procent. Ook loopt het systeem van tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar door. "Maar het belangrijkste voor ons is dat het overbruggingsrecht wordt verlengd tot 31 augustus, en mogelijk zelfs tot en met 31 december", reageert Christine Mattheeuws grotendeels tevreden op de beslissingen.

Lees ook:

Ging 2,7 miljard euro coronasteun voor ondernemers naar wie het echt nodig had? “Ik kon iets meer hebben gewerkt, maar dan had ik nooit zoveel verdiend” (+)

OVERZICHT. Deze nieuwe versoepelingen zijn vanaf maandag geldig

POLL. Vanaf maandag weer open: gaat u meteen op café of restaurant?
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filiep Lapeire

  15% minder btw afdragen is 15% meer inkomen maar 15% meer winst is ook meer belastingen en sociale bijdragen betalen, dus vlug gerekend betekend dit dat die 15% met ongeveer een 63% zal afgeroomd worden.

 • Robert DE REU

  @ Felix Strackx, mijn Beste dan heb je bijna zeker de jaren 50 en 60 niet meegemaakt, dan pas was er een overvloed aan cafes, alleen in de omgeving van mijn straatje destijds 5 cafes op amber 500 meter op een gewone boerenbuiten gemeente.

 • Ruud Roeders

  De prijzen al eens bekeken? 2 pintjes koop je een volledige bak.

 • Rony De Geest

  ik zelf heb 45jaar in de horeca gewerkt daarvan 26j. zelfstandig en ik weet een café die geen toog heeft ga er aan want 80% zit aan de toog ik spreek wel van een buurt café zonder eten

 • Johnny Temmerman

  dat ze open mogen is gewoon een politieke zet om de vergoeding te laten wegvallen.De ganse corona kwestie is een lachertje en geldkwestie geworden geregeld door ene bende onbekwamen die geld roken door een noodregering te vormen van onverkozenen.De mensen die verplicht moesten blijven werken vallen overal naast de boot en krijgen niks in retour.Ondanks het feit dat zij de grootste risico's liepen.