Eén op de vijf Belgen vindt het oké om soldaat te martelen

Soldaten in Ivoorkust tijdens een militaire parade ter ere van de viering van de onafhankelijkheid van het land op 7 augustus 2019.
AFP Soldaten in Ivoorkust tijdens een militaire parade ter ere van de viering van de onafhankelijkheid van het land op 7 augustus 2019.
Eén op de vijf Belgen (19 pct) denkt dat het aanvaardbaar is om een gevangen strijder te folteren om militaire informatie te verkrijgen. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos en het Rode Kruis België, waarover La Libre België vandaag bericht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd naar aanleiding van de 70e verjaardag van de Verdragen van Genève van 1949, de hoeksteen van het internationaal humanitair recht.

De meerderheid van de Belgen houdt vast aan het internationaal recht tijdens oorlogen zoals het verbod op foltering (74pct) en het respect voor het medisch personeel en ziekenhuizen (88 pct), blijkt uit de online bevraging bij 1.066 Belgen, die eind mei 2019 werd uitgevoerd.

Aan de andere kant constateert men wel dat het internationaal humanitair recht wordt uitgehold, ook in België. Het gaat dan om fundamentele regels, die werden opgenomen in de Verdragen van Genève. Dat heeft volgens La Libre Belgique te maken met de oorlog in Syrië.

Zo meent 35 procent van de Belgen, vooral mannen, dat het "deel uitmaakt van de oorlog" dat soldaten in dorpen en steden worden aangevallen, terwijl veel burgers het risico lopen te sterven of gewond te raken.

Toch vraagt 59 procent van de Belgen meer politieke tussenkomsten van de internationale gemeenschap om schendingen van het oorlogsrecht te voorkomen en een halt toe te roepen.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Het probleem is dat de meesten die dat vinden, nooit in het leger hebben gezeten en vooral denken dat het is zoals in de film, VOORAL zoals in de film. Zij hebben nooit in een gevechtsituatie of een simulatie zoals de jaarlijkse maneuvers gezeten, waar bv para's en commando's ook meedoen en de gevangenen daar "ter simulatie" een flink pak slaag geven dat het bloed rond vliegt..Als je zoiets meemaakt, kraam je geen onzin uit. Dit onderzoek is weer het zoveelste nonsens verhaal.

 • peter destoop

  dat betekent nog altijd dat er 4/5 tegen zijn. Meerderheid dus.

 • Gerard Braeckmans

  We bazelen maar wat omdat we er geen benul van hebben.

 • Caroline Bex

  Mijn opa, een eenvoudig man, is gefolterd geweest door de Duitsers tijdens de tweede Wereldoorlog... Gevangen genomen en in een werkkamp gestoken. Nadien was hij gebroken!

 • Gerry Cle

  Eén op vijf Belgen is al veel langer de pedalen kwijt. Dat konden we ook al merken aan de verkiezingsuitslag en dat lezen we dagelijks in de reacties van lezers.