Eén op de twee Belgen kampt met overgewicht

Getty Images/Cultura RF
Een op twee Belgen is te zwaar en bij 33 procent is sprake van echt overgewicht. Dat dit problematisch is, beseffen onze landgenoten zelf ook, want alles samen willen de (meerderjarige) Belgen 52.636 ton afvallen, het equivalent van 309 blauwe vinvissen of liefst 127 volgeladen Boeings. De cijfers zijn afkomstig van een obesitasonderzoek bij 1.000 Belgen dat door onderzoeksbureau iVOX werd uitgevoerd in opdracht van de PronoKal Group.

De mannelijke bevolking is met 56,4 procent het zwaarste geslacht tegenover 47,8 procent van de vrouwen waarbij de teller op de weegschaal meer dan het gezonde gewicht aangeeft. Er zijn gemiddeld ook meer mannen obees (BMI +30) dan vrouwen (18,8 pct tegenover 16,8 pct). 

Jonge leeftijd

Alarmerend is dat het overgewicht zich al op relatief jonge leeftijd manifesteert: 41 procent van de Belgen jonger dan 34 jaar weegt te veel en 15 procent beschikt zelfs over een BMI van meer dan 30. Naarmate de leeftijd stijgt, verslechtert dit nog, want in de categorie 35 tot 54 jaar zijn meer dan de helft van onze landgenoten (51,2 pct) te zwaar. Bij de 55-plussers is dat al 59,1 pct.

Afvallen

Positief is dan weer dat Belgen zich bewust zijn van het feit dat ze moeten afvallen. Zes op tien geeft aan gewicht te willen verliezen en verwelkomt hiervoor professionele begeleiding. De helft heeft al eens (of meermaals) een dieet geprobeerd maar slechts één op drie behaalde het gewenste resultaat, klinkt het. Daarvan steekt twee derde dit op een tekort aan zelfdiscipline.

Pilootproject

"Enerzijds is obesitas een chronische ziekte. De Belg is zich hiervan bewust, wil er iets aan doen, en wil hiervoor graag professionele begeleiding. Anderzijds bevestigt het onderzoek dat mensen nood hebben aan maximale ondersteuning, motivatie en begeleiding", zegt Kelly De Wever, general manager van gezondheidsgroep PronoKal Benelux. De groep start dit voorjaar een pilootproject met twintig artsen op, die elk tien patiënten met overgewicht of obesitas zullen begeleiden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Saskia Van Den Bosch

  Gezond eten is te duur !! Men wil de mensen stimuleren om gezond te eten. Maar het is te kostelijk. Ze zouden beter dat goedkoper maken en fastfood / ongezond eten duurder maken.

 • Christine Laevers

  Mensen maken geen tijd meer om zelf te koken en vooral om naar goed voedsel op zoek te gaan. Sommige mensen hebben die tijd en ook het geld niet. Dat is een realiteit. In elke straat een kok of een kokkin ? Het wordt al hier en daar gedaan.

 • cecil atherton

  Ik herinner me in deze een oud gezegde dat ik ooit, lang geleden, op een verre plek en in feite een andere wereld opving: "they're fat because they're weak, they are weak and because of that they are fat". Wist toen in mijn jeugd niet wat ervan te denken, nu als oude vent sluit ik mij er volledig bij aan.

 • Gerard Braeckmans

  De vraatzucht, een moderne ziekte (in bepaalde delen van de wereld)

 • Fanny Durant

  Eerst zorgt de maatschappij dat we dik komen door overal toegevoegde suikers in voeding te verwerken, suiker is verslaving en vergif , en nu gaat de maatschappij zo veel mogelijk light producten verkopen om ons zogezegd weer proberen te doen vermageren en gezond te worden.... its all about the money