Een op de tien Vlaamse rusthuisbedden staat leeg door corona

Illustratiebeeld.
Benny Proot Illustratiebeeld.
In de Vlaamse woonzorgcentra staan zo'n 9.000 bedden leeg. De extra leegstand door corona kost de overheid 122 miljoen euro. Eind juni was de bezettingsgraad gedaald tot onder 90 procent, zo schrijft De Tijd zaterdag. 

De helft van de leegstand is een gevolg van corona. Van 14 maart tot 8 juni was er een opnamestop om extra besmettingen te vermijden. Dat leidde tot 5,39 procent bijkomende leegstand, blijkt uit de cijfers van De Tijd.

De Vlaamse overheid heeft toegezegd de woonzorg­centra te vergoeden voor die leegstand. "Zo geven we de instellingen alle ruimte om te focussen op de strijd ­tegen corona en het welzijn van de bewoners", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Volgens de jongste budgettering loopt die factuur op tot 122 miljoen euro. Veel instellingen zouden zonder steun in financiële problemen komen.

Vanaf 1 oktober wordt die steun verminderd, vanaf eind dit jaar afgeschaft. Voor veel woonzorgcentra wordt dat een uitdaging. In de meeste regio's is er een overcapaciteit. De leegstand lag vorig jaar, voor corona, al op 5,58 procent.

Lees ook:

“Stervende vrouw al in lijkzak gelegd voor ze dood was”: 45 getuigenissen schetsen ijzingwekkend beeld van corona in woonzorgcentra (+)

Vier experts geven hun visie op rusthuis van de toekomst na ijzingwekkende getuigenissen (+)

INTERVIEW. Erika Vlieghe: “Er zijn heel wat bosbranden in Vlaanderen, en Antwerpen staat helemaal in de fik” (+)
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Callebaut

  Eindelijk komt er een stop aan dit nieuw middel van oplichting. De ouderen worden beter verzorgd thuis tegenwoordig en veeeeeeeel goedkoper.

 • HUGO VERLOT

  Veel rusthuizen hebben dit op hun geweten. Besparen op hun personeel. Enig doel is grote winst maken.

 • Sabine Maebe

  Verlies? Er zijn al meer dan 9000 doden te betreuren door corona in België. Als daarvan zo een 5000 ouderen zijn, reken dan maar eens uit hoeveel winst ze maken door geen pensioen meer te moeten betalen. 5000×12×1000€=60 miljoen per jaar. En dan nog eens de successierechten die ontvangen. Schande dat ze over verlies spreken. Het enige verlies zijn de ouderen die onnodig gestorven zijn.

 • Luc Janssens

  Niet alleen corona is hier verantwoordelijk voor. Maar vooral de hoge prijzen! Wie heeft en nu 2000 euro pensioen? Maar ja de aandeelhouders moeten hun winst hebben hè?

 • Joske Zeeuw

  Komaan, men kan één bed op tien geen leegstand noemen. Deze benaming wordt nu gewoon misbruikt om tegemoetkomingen te verantwoorden. Als je de staat van de meeste WZC bekijkt tegenover wat de bewoners moeten betalen is dat trouwens om te huilen.