Eén op de drie werknemers voelt zich slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag op werk

Foto ter illustratie.
Getty Images/Cultura RF Foto ter illustratie.
Belgische werknemers hebben steeds meer het gevoel slachtoffer te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Vooral ongewenst seksueel gedrag kent op één jaar tijd een belangrijke stijging (+28 procent). Maar ook de pesterijen en agressie namen sterk toe (+14 procent en +13 procent). Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.500 werknemers.

De bevraging werd afgenomen vlak na de #MeToo-periode en dat heeft volgens Securex wellicht een impact gehad op de perceptie van grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag kan volgens Securex slaan op pesten, ongewenst seksueel gedrag, agressie en discriminatie.

Van de Belgische werknemers geeft 32 procent aan met een of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag te worden geconfronteerd, een stijging van 11 procent op één jaar tijd. Meer dan één op de vijf (21 procent) zegt last te hebben van agressie op de werkvloer, 17 procent geeft aan gepest te worden, 16 procent voelt zich gediscrimineerd en 5 procent voelt zich slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag. De stijging is vooral te wijten aan het feit dat meer mensen het gevoel hebben geconfronteerd te worden met ongewenst seksueel gedrag.

"Zich slachtoffer voelen van grensoverschrijdend gedrag betekent nog niet dat de werknemer hiervoor ook een verzoek tot psychosociale interventie indient bij zijn vertrouwenspersoon of preventieadviseur", zegt experte Heidi Verlinden.

Minder dan één op de honderd werknemers die zich slachtoffer voelen, dient een verzoek in bij zijn externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Slechts 13 procent van de verzoeken bij een externe dienst is of leidt tot een formeel verzoek.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Wat een overdreven gedoe... ik als vrouw geloof daar niet in en heb 40 jaar op kantoor gewerkt... je moet natuurlijk geen vuurtje aanwakkeren want dat is een gevaarlijk spelletje.

 • Luc Snykers

  Dringend een boek uitgeven met titel Wat mag en wat mag NIET .

 • Paul Vandekerckhove

  Niet te vatten hoe sommige mensen. anderen het leven zuur maken ... De inhoud van het werk zelf is maar minimaal dan belang om zich goed in zijn vel te voelen tegenover het onderling omgaan van de collega's .Een werkgever of verantwoordelijke die dat ziet en toch niet ingrijpt maakt een grote fout .

 • Marc De Laet

  Wat vroeger als speels en onschuldig werd ervaren, zit nu na het #metoo tijdperk mee bij het grensoverschrijdend. Er is nog minder verdraagzaamheid en relativeringsvermogen.

 • dirk dirksen

  Ja idd Mijn bazin kleed zich soms te sexy en ik ben daarmee geintimiteerd. Waar kan ik klacht indienen