Een op de drie uitbaters zelfstandige kinderopvang houdt hoofd amper boven water

Thinkstock
Liefst 35 procent van de zelfstandigen zou niet meer starten met kinderopvang als ze opnieuw konden beginnen. Niet zozeer het opvangen van de kinderen zelf weegt door. Ze houden met moeite het hoofd boven water. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag op basis van een enquête van Unizo en de Federatie Kinderopvang.

"Als we ondernemen in de kinderopvang niet aantrekkelijker, leefbaarder en rendabeler maken, zitten we op termijn met een groot tekort aan opvangplaatsen", waarschuwt Hilde Van de Velde, voorzitster van de Federatie Kinderopvang. "Zelfstandige kinderopvanginitiatieven hebben nood aan meer subsidies en opleiding."

Uit de bevraging bij ruim 2.000 private opvanginitiatieven blijkt dat slechts dertig procent het mogelijk acht om rendabel te zijn zonder subsidies. "Zij krijgen ouders over de vloer die een hoge dagprijs - tussen 30 en 60 euro - kunnen en willen betalen. Maar voor alle anderen is het nu, zelfs met een basissubsidie van 700 euro per kind, al moeilijk om rendabel te zijn", aldus Van de Velde.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lemiere

  Hangt er veel vanaf hoe het georganiseerd word en hoeveel je er aan wil verdienen. Mijn vrouw, onthaalouder, is gewoon bij mij ten laste. Onthaal gebeurt bij ons thuis, geen extra kosten voor appart gebouw. Ze vraagt maar 2 € per uur. Ontvangsten zijn belastingsvrij. T is geen super inkomen maar wel een mooi extraatje op mijn loon. Daar zijn wij perfect tevreden mee. De overheid en kind en gezin maken het niet makkelijk maar dat is een ander verhaal.

 • Jef De busser

  Tja, dan moeten ze sluiten he en gaan werken maar aangezien ze dat niet doen zal het toch wel niet zooooo slecht zijn.

 • Tom geen

  Een dagprijs van 60e is wel 1200 per maand. Niet overdrijven, dan ben je beter dat je thuis blijft.

 • Mustafa Weinbaum

  De meeste kleine zelfstandigen houden amper het hoofd boven water. De oorzaak ligt bij het enorme overheidsbeslag. België is een zeer duur land om een zelfstandige activiteit uit te bouwen.

 • luc soetaerts

  Ze durven nogal. Als je eens wist hoeveel subsidies ze al ontvangen, dan val je op je gat. Dat gaat over cijfers met 4 nullen. Van de subsidies keren ze zichzelf een netto inkomen van meer dan 3100€ per maand uit.